Άρθρα-Απόψεις
Οι βιομηχανικές επενδύσεις και γιατί πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα
Μιλώντας πριν μερικές ημέρες στο πρώτο Forum κυκλικής οικονομίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να μετέχει στη 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ο στόχος αυτός μπορεί επιτευχθεί αφενός με τη στήριξη της υπάρχουσας βιομηχανίας, αφετέρου με την περαιτέρω αρωγή και για νέες βιομηχανικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στη χώρα.
Η ελληνική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός οικονομικός πυλώνας. Και οι αριθμοί το αποδεικνύουν.
Όπως σημείωνε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην προ εβδομάδων εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και τρέχουσες εξελίξεις στην Ε.Ε.», οι μεταποιητικές δραστηριότητες δημιούργησαν περίπου το 9,9% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το 2016 (ή στο 8,6% του ΑΕΠ), ενώ ο ευρύτερος βιομηχανικός τομέας (μεταποίηση, εξόρυξη, ενέργεια κτλ.) δημιούργησε το 13,8% της ΑΠΑ, με 20,5 δισ. ευρώ άμεσα.
Επιπροσθέτως, το 87,7% των εξαγωγών αγαθών ήταν βιομηχανικά προϊόντα (αξίας 22,3 δισ.) ή το 42,1% των συνολικών εξαγωγών.
Η βιομηχανία κατάφερε, παρά το αντίξοο οικονομικό κλίμα, να συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ενδεικτικό είναι ότι από το 2009 έως το 2015 πραγματοποίησε 23 δισ. ευρώ επενδύσεις.
Eπομένως, γίνεται αντιληπτό πως ο κλάδος έχει τη δυναμική να προσφέρει στην εθνική οικονομία, πόσο μάλλον όταν επιτυγχάνει τα παραπάνω αποτελέσματα σ’ ένα οικονομικά ασταθές περιβάλλον.
Η γραφειοκρατία που διέπει το ελληνικό κράτος είναι ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Όμως είναι αναγκαίο να υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου οι βιομηχανικές επενδύσεις να έρθουν στη χώρα.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα ωφεληθεί μονάχα ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει, αλλά και το ίδιο το κράτος που θα έχει περισσότερα έσοδα (σ.σ. θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κτλ.), όπως επίσης και η οικονομία, της οποίας η εξωστρέφεια θα ενισχύεται.
Συμπερασματικά, λοιπόν, όλα καταλήγουν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ένα φιλικό περιβάλλον για βιομηχανικές (και όχι μόνο) επενδύσεις. Κανείς επιχειρηματίας δεν είναι ζημιοσκόπος, ούτε διαθέτει τα εκατομμύριά του χωρίς κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου και το οποίο χαιρετίστηκε από τον ΣΕΒ, είναι ένα πρώτο βήμα προς τον απώτερο σκοπό της συνολικής ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας στον εν λόγω τομέα.
bizness.gr