Uncategorized
Βίτσας: Να μην γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Ένας θάνατος και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο είναι πάντα ένα θλιβερό γεγονός. Εκείνο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να απευθυνθεί στην αλβανική πολιτεία ώστε να τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα. Να ερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες, να αποδοθούν όπου υπάρχουν ευθύνες και από την άλλη πλευρά η οικογένεια του θανόντος να έχει κάθε δικαίωμα που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Άρα σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε μιλήσει και με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα και στην αλβανική κυβέρνηση. Φυσιολογικότατα, η θέση μας είναι ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο έξαρσης εθνικιστικών δηλώσεων και αντίστοιχων πράξεων και δράσεων. Και μιλάω και για το γεγονός ότι σήμερα το πρωί έγινε επίθεση μολότοφ στο πρακτορείο στο κέντρο” ανέφερε.
“Έχουμε ειδική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική αστυνομία, που αφορά τέτοιου είδους ζητήματα” συμπλήρωσε.
“Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος γιατί δεν είναι αντικείμενο για πολιτική εκμετάλλευση. Βέβαια η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία δεν έχει να κάνει με υποχωρητικότητα σε σχέση με τα δικαιώματα που περιγράφονται στους διεθνείς νόμους. Καμία υποχώρηση σε σχέση με αυτό” τόνισε.
“Θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου από τη Ν.Δ. έως το Κ.Κ.Ε. αλλά και τα κόμματα που δεν είναι στη Βουλή. Από την άλλη μεριά είμαι σίγουρος ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει λάβει όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους γεγονότα” δήλωσε ο κ. Βίτσας.
Αναφορικά με τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspot είπε ότι “Παρακολουθώ όλα τα ρεπορτάζ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και σε μία κακή κριτική μπορεί να έχει στοιχεία που μπορεί να διορθώσεις προβλήματα, λάθη και αδυναμίες. Δεν νιώθω το ίδιο στις Συνόδους των υπουργών και στις επισκέψεις που κάνω σε άλλες χώρες, όπου αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και επενδύουν σε αυτή την προσπάθεια“.
“Ολοκληρώσαμε ένα πρώτο στάδιο με τη δημιουργία 10.180 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, εκ των οποίων οι 5.000 είναι σε διαμερίσματα. Από 1 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για άλλες 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συγχρόνως έχουμε ανεβάσει 30% την ταχύτητα των αποφάσεων της εξέτασης ασύλου” πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.
“Οι ροές συνεχίζονται με περισσότερη επικέντρωση αυτή την εποχή στη Σάμο. Να σας αναφέρω τα χθεσινά στοιχεία, στη Λέσβο είχαμε εισροές 72 και έφυγαν από τη Μόρια 169, στην Κω 27 και έφυγαν 17, στη Χίο 3 και έφυγαν 13, και στη Σάμο όμως 120 και έφυγαν 6. Παίρνουμε μέτρα, δεν θα σας πω πιο συγκεκριμένα. Ήμουν στην Τουρκία και συνομίλησα με τον αρμόδιο υπουργό με καλή διάθεση είδαμε πως μπορεί να ανέβει περισσότερο η συνεργασία μας. Σημασία έχει για εμένα να ανακουφίσω τα νησιά και για κύριο λόγο την Μόρια και τη Σάμο” κατέληξε.
real.gr