Θέατρο
Βόνιτσα: Σύγχρονο πολιτικό θεατρικό έργο «Αλμανάκ»
Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 20:30 με είσοδο ελεύθερη στο Πολιτιστικό Κέντρο Βόνιτσας (πρώην Κινηματογράφος Λαις) θα παρουσιαστεί το σύγχρονο πολιτικό θεατρικό έργο «Αλμανάκ» από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα και την θεατρική ομάδα του Βαρνάβα.
Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης μετά την έναρξη της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Βόνιτσας στηρίζει τις θεατρικές παραστάσεις και τις εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο και με κάθε ευκαιρία πραγματοποιεί εκδηλώσεις και κυρίως φέρνει στο κοινό τις Βόνιτσας θεατρικές παραστάσεις με είσοδο ελεύθερη.
Η Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα ανήκει στο Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα και ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με το έργο του Αριστοφάνη “Εκκλησιάζουσες” σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη.
Φέτος έρχεται να μας παρουσιάσει τη δεύτερη παραγωγή της, το Αλμανάκ ένα σύγχρονο ελληνικό πολιτικό έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη.
Η θεατρική ομάδα Βαρνάβα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα συμμετείχε στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας στις 22 Οκτωβρίου 2018, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης και Έπαινο ερμηνείας στην Αναστασία Παπαθανασίου.
Τόπος: Βόνιτσα (Πολιτιστικό Κέντρο Βόνιτσας, πρώην κινηματογράφος Λαις)
ΩΡΑ: 20:30
Διάρκεια Παράστασης: 90′
Είσοδος: Ελεύθερη
Συντελεστές
Κείμενο: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία : Νίκος Γκεσούλης
Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Θεατρική ομάδα
Παίζουν: Αντωνίου Μαρίνα, Αποστόλου Αναστασία, Δήμου Ελένη, Κοντοθόδωρα Μαρία, Λέπουρης Γιώργος, Μασιάλα Έυη , Μυλωνάς Δημήτρης, Νικολοπούλου Κωνσταντίνα, Παγκράτης Μιχάλης , Παπαθανασίου Αναστασία , Σδράλιας Τρ. Φίλιππος , Τουρκαντώνη Αναστασία, Φωτίου Όλγα, Χαρίση Ματίνα
Λίγα λόγια για το έργο:
Το Αλμανάκ παίχτηκε το 2013-14 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.
Το έργο γράφτηκε στην πιο δύσκολη ιστορικά περίοδο που διανύουμε, τα τελευταία χρόνια. Την εποχή της οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης και εκφράζει με απόλυτη και κοφτερή ματιά την Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας.
– Το Αλμανάκ δεν είναι παραμύθι. Δεν είναι θεατρικό έργο. Είναι ένα μαγικό βιβλίο που λέει ιστορίες. Ιστορίες αληθινές! Ιστορίες σημαντικών προσώπων: πολιτικών, παπάδων, δημοσιογράφων… Αλλά και ασήμαντων ανθρώπων, απλών ανθρώπων που αναρωτιούνται, σκέφτονται, προσπαθούν να καταλάβουν ή αποφασίζουν να κοιμηθούν… για εκατό χρόνια, σαν την ωραία κοιμωμένη!
– Έξι άντρες, δέκα γυναίκες, ένα κορίτσι – ένα κοριτσάκι που κοιμάται, διαχειρίζονται την αμηχανία τους στη χώρα της κρίσης, της ανάπτυξης, της διαφθοράς, του σκανδάλου, της μετανάστευσης. Λένε ιστορίες, βγάζουν πύρινους λόγους, πλακώνονται, τρώγοντας κεφτέδες! Τρώγοντας κεφτέδες! Το Αλμανάκ είναι όλα αυτά που θέλουμε να πούμε, για όλα αυτά που μας συμβαίνουν.
– Ένα βιβλίο αναμνήσεων, μια καταγραφή ημερομηνιών που αξίζει να μείνουν στην ιστορία. Τι θα γράφουν για εμάς τα τεύχη του μέλλοντος; Τι θα πρέπει να θυμόμαστε και τι όχι; Στην Ελλάδα που ξημερώνει (;) ποιές ημερομηνίες αξίζει να φυλάξουμε και ποιές επετείους να γιορτάσουμε; Ποιός είναι ο ρόλος της τέχνης, της μνήμης και της ιστορίας σε μια χώρα όπου χάνονται τα πάντα;
Βιογραφικό Μαριάννας Κάλμπαρη (Συγγραφέας)
Η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι απόφοιτος δραματικής σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, απόφοιτος Σορβόννης (Paris IV – φιλολογία και επικοινωνία).
Στο Παρίσι, σπούδασε ακόμα: υποκριτική στο στούντιο του Α. Βουτσινά και σκηνοθεσία στο CharpentierArtStudio.
Ως ηθοποιός, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο (Κεντρική και Πειραματική Σκηνή), τον Τεχνοχώρο-Ομάδα Θέαμα, το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και τον ΟΕΘ-ΣΕΗ, σε παραστάσεις των Μ. Κουγιουμτζή, Γ. Λαζάνη, Γ. Κακλέα, Δ. Χρονόπουλου, Κ. Καζάκου, Σ. Φιλιππίδου, Δ. Αθανίτη, Α. Σιδηροπούλου, Φ. Λύτρα. Εχει παίξει στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Έχει γράψει τα έργα: Τα τραίνα κοιμούνται τη νύχτα, σκην. Φ. Λύτρα (Φεστιβάλ Τρίπολης), Σιωπηλός εραστής (τιμητικός έπαινος στο Διαγωνισμό ΔΗΠΕΘΕ Βόλου 2001), Μια ανάσα ακόμα (Πειραματική-Εθνικό Θέατρο-Αδειος χώρος), Βιομαγεία, σκην. Δ. Λιγνάδη (Πειραματική-Εθνικό Θέατρο) Νέο αίμα (θέατρο Αργώ) καιμονόπρακτα που περιλαμβάνονται στις Ιστορίες για γαμοφοβικούς (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο 2006). Έχει γράψει τέσσερα έργα για παιδιά: Το κόκκινο σκουφί,
Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος, Το μεγάλο ταξίδι του μικρού γίγαντα που ανέβηκαν στην παιδική σκηνή του θεάτρου Αργώ σε σκηνοθεσία Δ. Σιδηροπούλου και το έργο Μια φορά κι ένα λεπτό που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης σε σκην. Μ. Κουγιουμτζή.
Έχει επίσης μεταφράσει τα έργα: Ναι του Γκ. Αρού (θέατρο Τζένη Καρέζη), Καπέλο από ψάθα Ιταλίας του Ε. Λαμπίς για τον Τεχνοχώρο και το ΚΘΒΕ, Σκοτώνουμε τη μαμά; της Σ. Κήτλεϋ για το θέατρο Αργώ και τις Τρεις αδελφές του ΆντονΤσέχωφ για το Θέατρο Τέχνης. Έχει οργανώσει σε συνεργασία με τον Τάσο Παπανδρέου τους Πρώτους Θεατρικούς Αγώνες Νέων Δημιουργών (Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη).
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ