Η πλειονότητα των Βορειοκορεατών που αυτομόλησαν στη Νότια Κορέα την τελευταία δεκαετία δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβε τρόφιμα με δελτίο από την κυβέρνηση στο απομονωμένο κράτος και έπρεπε να βασιστεί στην αγορά της ανεπίσημης οικονομίας για να επιβιώσει, σύμφωνα με μελέτη από το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Η έκθεση 280 σελίδων για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Βόρειας Κορέας βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πάνω από 6.300 αυτομολήσαντες από το 2013 έως το 2022. Το υπουργείο ξεκίνησε τέτοιες έρευνες το 2010, αλλά είναι η πρώτη φορά που τέτοια αποτελέσματα δημοσιεύονται επίσημα.
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του λιμού που έζησε τη δεκαετία του 1990, οι οποίες συχνά επιτείνονται από φυσικές καταστροφές. Η οικονομία της έχει πληγεί από διεθνείς κυρώσεις, καθώς και από τη βουτιά στο διασυνοριακό εμπόριο κατά την πανδημία.
Πάνω από το 72% αυτών που αυτομόλησαν μεταξύ του 2016 και του 2020 δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβε τρόφιμα με δελτίο από την κυβέρνηση στη Βόρεια Κορέα, έδειξε η μελέτη, συγκριτικά με το 62% αυτών που έφυγαν πριν από το 2000.
Περίπου οι μισοί από αυτούς που έφθασαν κατά το 2016-20 δήλωσαν ότι δεν έλαβαν μισθούς ή τρόφιμα από την εργασία τους, με το ποσοστό τους να είναι αυξημένο σε σχέση με το ένα τρίτο πριν από το 2000.
Σχεδόν το 94% όλων των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μπορούσε να βγάλει χρήματα στην αγορά της ανεπίσημης οικονομίας. Αυτοί που διέφυγαν τη δεκαετία του 2016-20 δήλωσαν ότι το 69% του οικογενειακού εισοδήματος ήταν από ανεπίσημη εργασία, συγκριτικά με την ομάδα αυτών που αυτομόλησαν πριν από το 2000 που είπε ότι το ποσοστό αυτό ανερχόταν γύρω στο 39%.
«Θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι το περιβάλλον στέγασης, ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης των κατοίκων της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένο και η εμπορευματοποίηση συνεχίζεται σε πολλές πλευρές του βιοπορισμού τους για επιβίωση», δήλωσε ο υπουργός Ενοποίησης Κιμ Γιουνγκ-Χο στην έκθεση.
Πάνω από το 54% των φυγάδων που ήλθαν το 2016-20 δήλωσε ότι είχαν δωροδοκήσει αξιωματούχους στο αυταρχικό κράτος, συγκριτικά με το 14% πριν από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας ότι η αποτυχία να παρασχεθούν στους πολίτες βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους, όπως τρόφιμα, είναι «σοβαρό πολιτικό ζήτημα», όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Στα πολιτικά ερωτήματα, το 56% των ερωτηθέντων που αυτομόλησαν μετά το 2016 είχε αρνητικές απόψεις για την άνοδο του Κιμ στην εξουσία, ενώ το 26% θεώρησε την διαδοχή του νόμιμη.
Λιγότερο από το 30% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της κληρονομικής διαδοχής, συγκριτικά με το 57% μεταξύ αυτών που διέφυγαν πριν από το 2000.
Η μελέτη έδειξε επίσης την αυξανόμενη επιρροή της ξένης κουλούρας, με το 83% των ανθρώπων που αυτομόλησαν μετά το 2016 να δηλώνουν ότι είχαν παρακολουθήσει βίντεο με ξένο περιεχόμενο όπως κινεζικά ή νοτιοκορεατικά δράματα, αυξημένο κατά περίπου 8% πριν από το 2000.
Πηγή: ertnews.gr