Απαντήσεις στην κριτική που ασκείται στον δημόσιο διάλογο για το αποτέλεσμα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, έδωσε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Για το ότι υπάρχουν διαφορετικά πορίσματα και δεν καταλήγει η Εξεταστική Επιτροπή σε ένα πόρισμα, κατά τη γνώμη μου αυτό αδικεί την εργασία της Εξεταστικής Επιτροπής και του συνόλου των βουλευτών διότι το γεγονός ότι καταθέτουν περισσότερα πορίσματα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται και στη δικαιοσύνη, γιατί τα πορίσματα αυτά τελικώς διαβιβάζονται στη Δικαιοσύνη, να κάνει μια αξιολόγηση από τελείως διαφορετικές οπτικές και από πολλαπλές πλευρές της υπόθεσης. Το ότι κάποιος διαφωνεί με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, εκείνο που θα πρέπει να συζητήσουμε στην περίπτωση αυτή για να δούμε αν ορθώς ή εσφαλμένα διαφωνεί είναι, την ουσία. Με δυο λόγια, όταν κάποιος αξιώνει την απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικό πρόσωπο, στους υπουργούς, συγκεκριμένα στον Καραμανλή ή στον Σπίρτζη, εκείνο το οποίο πρέπει να προσδιορίσει είναι ποιες είναι οι συγκεκριμένες αμέλειες και παραλείψεις, οι οποίες μάλιστα έγιναν και επηρέασαν και οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Αυτές κανείς πρέπει να εξετάσει και να δει αν αυτά στέκουν ή όχι» επισήμανε αρχικά ο κ. Βορίδης.
Ερωτηθείς εάν εξετάστηκαν όλα αυτά, υπογράμμισε πως εξετάστηκαν «αναλυτικότατα», ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας εξαντλείται σε 700 σελίδες και παρατίθεται επιχείρημα «για κάθε φράση, για κάθε λέξη, για κάθε σκέψη έχει ειπωθεί».
«Κάποιοι θα πειστούν, κάποιοι δεν θα πειστούν, αλλά να το πω διαφορετικά, ας κάνουν λίγο τον κόπο να εμβαθύνουν προτού καταλήξουν στην ενοχή του άλφα ή του βήτα» προσέθεσε.
Ως προς το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, ο κ. Βορίδης ανέφερε «εμείς έχουμε τοποθετηθεί, εξετάσαμε το ζήτημα των ποινικών ευθυνών και με βάση το υλικό το οποίο έχει Εξεταστική Επιτροπή έχουμε αποφανθεί αρνητικά».
Ερωτηθείς, εάν προκύψουν νέα στοιχεία κατά τη διαδικασία διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και φτάσουν στη Βουλή τότε ποια αναμένεται να είναι η εξέλιξη, ο κ. Βορίδης επισήμανε τα εξής. «Η δικαιοσύνη, εκείνο που κάνει, όταν κατά το Σύνταγμα βρεθεί μπροστά σε πολιτικό πρόσωπο, διαβιβάζει άνευ κρίσεως αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να αξιολογηθεί αυτή από τη Βουλή. Άρα δεν κάνει αξιολόγηση η Δικαιοσύνη. Εάν υπάρχουν νέα στοιχεία θα τα αξιολογήσουμε».
Σχετικά με την υπόθεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αλιευτική εταιρεία στις ΗΠΑ, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει νομοθεσία η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών και συγκεκριμένα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αλλοδαπές εταιρείες, αντί για πολλά λόγια, εγώ θα περίμενα συμμόρφωση. Δεν έχουμε πολλές κουβέντες να κάνουμε εδώ, τα πράγματα είναι απλά. Αυτός είναι ο νόμος. Πρέπει να συμμορφωνόμαστε στον νόμο. Ούτε εξυπνάδες, ούτε αστειάκια, ούτε τίποτε».
«Βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του στα ζητήματα του κράτους δικαίου. Ένας από τους μεγάλους πυλώνες του κράτους δικαίου είναι η διαφάνεια και ένας από τους μεγάλους πυλώνες της διαφάνειας είναι η διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί το Σεπτέμβρη. Μία εταιρεία αλλοδαπή και μάλιστα σε έναν φορολογικό παράδεισο αμερικάνικο, εγκατεστημένο στο Ντέλαγουερ, τον Δεκέμβριο δανείζει τη Left Media, στις 29/12, 250.000 ευρώ και στις 4 Ιανουαρίου επιστρέφεται το δάνειο πίσω από τη Left Media σε αυτή την εταιρεία. Ο κ. Κασσελάκης βγήκε χθες και είπε ότι είχε αποξενωθεί, ότι είχε μεταβιβάσει τις μετοχές σε αυτή την εταιρεία από τον Μάρτιο του 2023. Να ρωτήσω τότε, αν δεν είναι του κυρίου Κασσελάκη τα λεφτά, γιατί έτσι εμφανίστηκε αυτό, ότι τα χρήματα τα οποία δανείστηκε η Left Media είναι του κυρίου Κασσελάκη. Όταν προέκυψε ότι είναι της συγκεκριμένης εταιρείας, τώρα μας λέει ο κ. Κασσελάκης ότι δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία γιατί έχει αποξενωθεί από αυτήν, να ρωτήσω τότε γιατί αυτή η εταιρεία δάνεισε τη Left Media και γιατί αυτό μας το λέει ο κ. Κασσελάκης τώρα και δεν μας το είπε 29/12; Να ρωτήσω και τι νόημα έχει ένα πενθήμερο δάνειο; Μπαίνουν λεφτά και βγαίνουν λεφτά από την αλλοδαπή σε μία εταιρεία εκδοτική για 5 μέρες; Ποια ήταν αυτή η απαρέγκλιτη υποχρέωση που δεν μπορούσε να παραταθεί για πέντε ημέρες, αφού μετά από πέντε μέρες μπορούσε να αποπληρώσει η Left Media. Τα λέω αυτά γιατί όσοι είναι διαπρύσιοι κήρυκες της διαφάνειας, αντί να εξυπνακίζουν και να χαριεντίζονται και να ακκίζονται, είναι καλύτερο να δίνουν ευθείες και καθαρές απαντήσεις. Αυτό είναι που «λύνει τα θέματα. Οι απαντήσεις όχι εξυπνακισμοί» είπε ο κ. Βορίδης.
Ένα τελευταίο, επειδή λέει ότι παρενέβη προσωπικά ο πρωθυπουργός στο θέμα αυτό. Ο πρωθυπουργός το μόνο που επεσήμανε εδώ και νομίζω ήταν μια οφειλόμενη επισήμανση, είναι ότι όλο αυτό το πλαίσιο είναι ένα διωκτικό πλαίσιο που φτιάχτηκε το 2016 εναντίον του ίδιου και της συζύγου του. Ad hoc. Κατασκευάστηκε ένα πλαίσιο για να πληγεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του. Σε αυτή την δαγκάνα είχε έχει πιαστεί ο κ Κασσελάκης. Είναι λίγο και Θεία Δίκη» τόνισε καταλήγοντας .