Connect with us

Βουλή

Βουλή: Αυξημένη συναίνεση στο Νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών

vouli isotitas

Βουλή: Αυξημένη συναίνεση στο Νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών

Η αυξημένη συναίνεση για το Nομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαιώνεται από τις αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την έναρξη της συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η εισηγητής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως η Kυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδία. Η κα. Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μίλησε για «σημαντική αλλαγή» ενώ για αυτονόητες ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων – που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Φεβρουαρίου – δηλώνουν Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ καταψηφίζουν Κ.Κ.Ε., Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις βουλευτών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη.

Συρεγγέλα (Ν.Δ.): «Για εμάς γονιός σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα»

Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση γι αυτό και δεν προωθεί «εκτεταμένες παρεμβάσεις».

«Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε αρχικά η κυρία Συρεγγέλα.

Αναφορικά με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου ανέφερε: «Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών
Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών
Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

Η εισηγήτρια επιχείρησε να απαντήσει και στις ενστάσεις που ακούγονται για τις προωθούμενες ρυθμίσεις λέγοντας «Τι είναι, όμως, τελικά αυτό που μας προβληματίζει τόσο; Το ότι πλέον εάν ένα παιδί ανατρέφεται από ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν θα πάει σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα παραμείνει στην οικογένειά του, με τον άνθρωπο που για το παιδί είναι ο άλλος γονέας του, αλλά για το νόμο και την κοινωνία σήμερα είναι αόρατος; Δεν πρέπει όταν ένα παιδί ζει με ένα ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας,το παιδί να μην στερηθεί τα κληρονομικά δικαιώματά του;

Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευση και για την υγεία του, να μπορεί να το φροντίσει εάν μπει στο νοσοκομείο; Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι και το ζευγάρι χωρίσει, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να έχει υποχρέωση διατροφής για το παιδί και να μπορεί να συμμετέχει στην ανατροφή του; Γιατί αυτές τις έννομες σχέσεις και αυτές τις καταστάσεις, που υπάρχουν στην κοινωνία μας, αποσκοπεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο».

«Σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών», τόνισε η ίδια κλείνοντας την αρχική της εισήγηση.

Ακρίτα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): «Σημαντική αλλαγή για την χώρα μας»

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους» ανέφερε η κυρία Έλενα Ακρίτα για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «Έστω και με σημαντική καθυστέρηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή για την χώρα μας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και δημοψηφίσματα και πρόσθεσε «καμία σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Δεν κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που θα έρθει. Κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που υπάρχει».

Παράλληλα ζήτησε να αντικατασταθεί ο όρος «ομόφυλων» ζευγαριών στην διάταξη για τον γάμο και να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα «ανεξαρτήτως φύλου» ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα. Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Χρηστίδης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.): «Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες»

Σε γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

«Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο. Η ελευθερία δύο ενηλίκων να συνάπτουν γάμο δεν έχει επίπτωση στις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν προσβάλλει καμία και κανέναν» είπε ο κ. Χρηστίδης.

«Η οικογένεια δεν εξαντλείται στην επόμενη παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό που μάθαμε ως πατέρας μητέρα και παιδιά. Υπάρχουν και οικογένειες με έναν μόνο γονέα, οικογένειες χωρίς παιδιά. Οικογένειες ομόφυλων με ή χωρίς παιδιά. Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετο τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τεκνοθεσία είπε: «Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση τεκνοθεσίας από κοινού όπως και τα ετερόβφυλα ζευγάρια. Παραμένει ωστόσο ίδιο το πλαίσιο κριτηρίων για να εγκριθούν τα αιτήματα». Απαντώντας δε σε όσους υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών θα υφίστανται σχολικό μπούλινγκ είπε «Από ποιους θα δέχονται το μπούλινγκ; Από ποιων τα παιδιά; Και θα δεχθούμε την βία και τον σχολικό εκβιασμό ή μήπως πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουν τα ντροπιαστικά αυτά φαινόμενα;».

Πηγή: protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη του Δήμαρχου Ξηρομέρου, Γιάννη Τριανταφυλλάκη στο Βουλή TV (Video)

Advertisement

AgrinioTimes ©2014