Connect with us

Uncategorized

Βουλή: Κόντρες για το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

vouli proupologismos

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ολοκληρώθηκε στη επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

Αύριο το πρωί έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ενώ το απόγευμα θα συνεχιστεί η κατ’ άρθρον συζήτηση του.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, έχουν ταχθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε. Από την πλευρά τους, η ΝΔ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρών.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του τόνισε πως το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μακράς, επιτελικής επεξεργασίας και συνεχών διαβουλεύσεων με τους συναρμόδιους φορείς.

«Επιδιώκει να ρυθμίσει σημαντικό αριθμό εκκρεμοτήτων και να δώσει, για κάθε μία από αυτές, την καλύτερη δυνατή λύση. Οπωσδήποτε έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη να συγκρατηθεί το οικονομικό κόστος στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα, ειδικά την παρούσα χρονική συγκυρία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

«Το νομοσχέδιο αυτό αντανακλά την πάγια επιδίωξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για παροχή πραγματικής και άμεσης συνδρομής στην κάλυψη των επιχειρησιακών, οικογενειακών και προσωπικών αναγκών των στελεχών» είπε ο κ. Αποστολάκης.

Το νομοσχέδιο όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, περιλαμβάνει στρατολογικές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης, ρυθμίσεις για την μέριμνα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, για τη νομική και δικαστική προστασία στελεχών, και για την περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Αποστολάκης, θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και θα κάνουν το εργασιακό πλαίσιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πιο δίκαιο και πιο σύγχρονο.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα νομικής υποστήριξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, για αδικήματα που ενδεχομένως να έχουν διαπράξει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την απονομή καταληκτικού βαθμού ανθυπολοχαγού στους εθελοντές μακράς θητείας, ενώ περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα στελέχη εκτός οργανικής θέσης, να παραμένουν στο στράτευμα μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Σημαντική χαρακτήρισε ο κ, Καραγιαννίδης την ρύθμιση που περιλαμβάνεται για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών, για τα στελέχη πού έχουν αναπηρία 67%, ή επιμελούνται άτομο μέχρι 15 ετών με αναπηρία 50% και σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1.

Παράλληλα ρυθμίζεται η δωρεάν υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων δικαιούχων στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Αναφορικά με τα στρατολογικά θέματα προβλέπεται μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υπηρεσία εξάμηνης και εννεάμηνης διάρκειας, για όλους του αδελφούς με τέσσερα και τρία αδέλφια, αντίστοιχα. Σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης, προβλέπεται η μείωση στα 33 από τα 35 έτη, του ηλικιακού ορίου εξαγοράς υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας.

Τέλος, ο κ. Καραγιαννίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διάταξη που αφορά όσους επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Μάτι και Νέο Βουτζά, καθώς και στις μεγάλες πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Συγκεκριμένα προβλέπεται η πριμοδότησή των μαθητών που έχασαν τους γονείς τους, ή το σπίτι και την οικογενειακή επιχείρηση στις περιοχές αυτές και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ή ήταν μαθητές Γ’ Λυκείου αντίστοιχα, για την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές μέσω της υπέρβασης του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε αυτές.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κομματικό και ρουσφετολογικό, τονίζοντας πως δεν θα φέρει το υπουργείο στην νέα εποχή. Επιπλέον δήλωσε ότι με την σύσταση των γραφείων νομικής υποστήριξης των στελεχών, που προβλέπει το νομοσχέδιο, «ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομισάριους στις Ένοπλες Δυνάμεις». Τέλος ο κ. Κικίλιας ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ., Γιώργος Αρβανίτης, δήλωσε πως η κυβέρνηση, με αυτό το νομοσχέδιο, χάνει την ευκαιρία να λύσει χρονίζοντα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ μένουν εκτός ατζέντας σοβαρά θέματα εθνικής ασφάλειας. Ακόμα, ο κ. Αρβανίτης τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την βέλτιστη αξιοποίηση οικονομικών πόρων και τον εξορθολογισμό των δομών των ΕΔ. «Δυστυχώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εργαλειοποιεί τα θέματα ενόψει των εκλογών» κατέληξε ο κ. Αρβανίτης.

Εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., η Λιάνα Καννέλη σχολίασε πως αποσπασματικά υπάρχουν κάποιες διατάξεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα. «Πρόκειται για εξωραϊσμό των Ενόπλων Δυνάμεων, που απέχουν πολύ από τις προσδοκίες του προσωπικού τους και των αναγκών του ελληνικού λαού που τις στελεχώνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κανέλλη.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό υλοποιεί προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που δεν είναι υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η σύσταση των γραφείων νομικής υποστήριξης εξευτελίζει κάθε έννοια πειθαρχίας στις ΕΔ και εγκαθιστά ένα σύστημα παραδιοίκησης» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ σημείωσε πως όταν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολο του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, τόνισε πως η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο λύνει προβλήματα και καταργεί φωτογραφικές διατάξεις που διαμορφώνουν δυσαρμονία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη, όταν απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας είπε «είναι κρίμα η σταδιοδρομία που κάνατε να συνδέεται σήμερα με αυτό το αίσχος». Ο κ. Αποστολάκης απάντησε λέγοντας: «Δεν θα σηκώσω το γάντι του κ. Γεωργιάδη, γιατί θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ήθος και οι προσωπικές εγκλήσεις να έχουν κάποια όρια. Δεν δέχομαι να μου κάνετε μάθημα ήθους και θα ήθελα να μην επαναληφθεί αυτό εδώ μέσα. Δεν θα μπω, όμως, στον πειρασμό να σας απαντήσω σε τίποτα από αυτά που είπατε. Μας ακούει ο κόσμος και κρίνει».

aftodioikisi.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014