Connect with us

Διεθνή

Βρετανία: Το νομοσχέδιο «Ρουάντα» διαιρεί το κόμμα και φέρνει ανταρσία εναντίον του Σούνακ

pexels dominika gregusova 672532

Αντιμέτωπος με ανταρσία από 60 περίπου βουλευτές του βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός εν όψει ψηφοφορίας του επικαιροποιημένου νομοσχεδίου «Ρουάντα» που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια για την μεταφορά αιτούντων άσυλο στην αφρικανική χώρα.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές λένε ότι το νέο σχέδιο της Ρουάντα, το οποίο στοχεύει να εμποδίσει τους αιτούντες άσυλο να ασκήσουν περαιτέρω δικαστικές προσφυγές κατά των απελάσεων τους, δεν προχωρά αρκετά, ενώ άλλοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και το Κιγκάλι θα αποσύρει τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση νίκησε άνετα την προσπάθεια των ανταρτών να κάνουν δύο σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο αργά την Τρίτη, όπως αναμενόταν.

Αλλά ο Σούνακ κέρδισε μόνο επειδή τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν επίσης κατά των ανταρτών και οι δεκάδες που ψήφισαν υπέρ των αλλαγών ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη εξέγερση που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να ηττηθεί στην τελική ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης είναι διαιρεμένη.

Μια σειρά από πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν προκειμένου να εναντιωθούν στην νομοθετική πρόταση του Ρίσι Σούνακ.

Η Τζέιν Στίβενσον, βοηθός της υπουργού Επιχειρήσεων και Εμπορίου Κέμι Μπάντενοκ παραιτήθηκε όπως επίσης και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος των Συντηρητικών, Λι Άντερσον και Μπρένταν Κλαρκ-Σμιθ.

Επιπλέον, 60 βουλευτές των Τόρις δήλωσαν ενάντια επίσης, παρά την κομματική πειθαρχία που ζήτησε ο Ρίσι Σούνακ.

Οι Άντερσον και Κλαρκ-Σμιθ, και οι δύο βουλευτές του λεγόμενου Κόκκινου Τείχους που εκλέχθηκαν το 2019, όπως και η κ. Στίβενσον εγκατέλειψαν τις θέσεις τους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τροπολογίες που στοχεύουν σε πιο σκληρή στάση από την πρόταση του Σούνακ.

Οι πρώην δύο αντιπρόεδροι σε μία κοινή επιστολή παραίτησης, ανέφεραν: «Έχουμε ήδη δύο νομοθετικές πράξεις που αποτρέπονται από ένα σύστημα που δεν λειτουργεί υπέρ του βρετανικού λαού.

«Για αυτόν τον λόγο υποστηρίξαμε τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο της Ρουάντα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είμαστε αντίθετοι με τη νομοθεσία, αλλά επειδή, όπως όλοι οι άλλοι, θέλουμε να λειτουργήσει».

Εξήντα βουλευτές των Τόρις αψήφισαν τον κ. Σουνάκ προκειμένου να υποστηρίξουν μια τροπολογία του Σερ Μπιλ Κας που προσθέτει μια ρήτρα στο νομοσχέδιο. Με αυτήν, το νομοσχέδιο θα οδηγούσε τα βρετανικά δικαστήρια να αγνοήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Άλλοι αντάρτες περιλαμβάνουν την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, την πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

Τώρα είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά για την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία που μπορεί να αποτελέσει ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό σε μία στιγμή που παλεύει να μειώσει την διαφορά στα ποσοστά με το Εργατικό Κόμμα. Εάν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί εκτιμάται ότι οι εκλογές θα έρθουν λίγο νωρίτερα – ίσως τον Μάιο, και όχι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 όπως είπε ο Ρίσι Σούνακ λίγες μέρες νωρίτερα.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014