Άλλες Ειδήσεις
Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν πως η ΠΓΔΜ δεχόταν «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008
Έγγραφο που σκιαγραφεί την διαπραγματευτική στρατηγική της ΠΓΔΜ έδωσαν στην δημοσιότητα τα WikiLeaks.
Η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και στον αντίποδα απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, δέκα χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks. Το σημείωμα στάλθηκε τον Ιούλιο του 2008, στον απόηχο της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι όπου η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έθεσε την λύση του ονοματολογικού ως προϋπόθεση για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία.
Το τηλεγράφημα ουσιαστικά προδίδει πως οι κύριοι διαπραγματευτικοί στόχοι της ΠΓΔΜ δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και εν μέρει επιτεύχθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Υποχωρήσεις σε άλλα μέτωπα
Ωστόσο, η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας καταδεικνύει επίσης πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εν τέλει υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις στα πάγια ελληνικά αιτήματα για χρήση erga omnes και για συνταγματική αναθεώρηση.
Η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τότε κυβέρνηση Γκρουέφσκι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως γεωγραφικό προσδιορισμό, και θα επέμενε στην διατήρηση του παλιού ονόματος σε διαβατήρια, προϊόντα και στα μέσα ενημέρωσης.
Επίσης όποια χώρα ήθελε θα δικαιούνταν να αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία, ακόμα και σε επίσημες διμερείς συνθήκες, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» πιθανότατα θα χρησιμοποιούταν σε διεθνείς συμφωνίες με πολλούς υπογράφοντες.
Η «μακεδονική διασπορά»
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ ο κ. Γκρουέφσκι στις συνομιλίες με τους αμερικανούς διπλωμάτες κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει διευθέτηση του ονοματολογικού.
Μάλιστα, ο σκοπιανός τότε πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ότι η δήθεν αδιαλλαξία της Αθήνας τον οδήγησε στο να ανοίξει άλλα μέτωπα, όπως της «μακεδονικής μειονότητας» και «διασποράς» στην Ελλάδα, που έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης εκείνη την περίοδο.
skai.gr