Connect with us

Πολιτική

Ο χάρτης εξόδου από την καραντίνα – Εβδομάδα αποφάσεων στο Μαξίμου

koronoios mitsotakis

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις Μητσοτάκη για την άρση του «lockdown». Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλη μια εβδομάδα και άρση των περιορισμών από τις 4 Μαΐου. Οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν τα πάντα.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την πιθανή έξαρση του ιού πέρασε. Το τεστ ήταν θετικό και στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για το βαθμό της συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα του Πάσχα, ενώ η διαρκής μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αποτελεί… χαραμάδα για την «απελευθέρωση». Έτσι, η εβδομάδα που ήδη ξεκίνησε θα είναι αντίστοιχα η πιο κρίσιμη για την άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ πολλά θα κριθούν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μεθαύριο Πέμπτη.

Όπως το newsit.gr σας είχε ενημερώσει, έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό αποφάσεις για την άρση του lockdown, ύστερα από πυρετό διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων και της ομάδας κρούσης που έχει συσταθεί στο Μαξίμου με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο – πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών υγείας. Μάλιστα, ενώ το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για τις 11 Μαΐου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως με τα έως σήμερα δεδομένα η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που τυπικά λήγουν στις 27 Απριλίου, θα παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα.

Η λεπτή γραμμή πάνω στην οποία ισορροπούν οι κρίσιμες αποφάσεις έχει από τη μία πλευρά τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα που δεν αντέχει πλέον να μείνει παγωμένη. Αποφάσεις για άρση του lockdown υπήρξαν, άλλωστε, ήδη σε χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Επίσης, καθοριστικός παράγοντας επίσπευσης των αποφάσεων είναι η κόπωση των πολιτών ύστερα από σχεδόν 40 μέρες καραντίνας κι ενδεχόμενα κρούσματα απειθαρχίας, αλλά και η πρόθεση της Κομισιόν να επιστρέψει σταδιακά η καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών μετά τις 15 Μαΐου.

Οι ηλικιωμένοι… μέσα
Πάντως, ακόμη και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν θα χαλαρώσουν άμεσα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, βάσει και των ευρωπαϊκών οδηγιών, να διατηρήσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων, ενώ θ’ απαγορεύεται ειδικά το πρώτο διάστημα η συνάθροιση σε πάρκα, πλατείες, παραλίες κτλ.

Σημειώνεται δε πως εάν διαπιστωθεί έξαρση του ιού ανά πάσα στιγμή, τότε τα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η ολική καραντίνα θα εφαρμόζονται άμεσα στις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες και όχι οριζόντια στην επικράτεια. Παράλληλα, τα διάφορα στάδια του σχεδίου θα δοκιμάζονται στην πράξη για 7-14 ημέρες, ακριβώς για να ελέγχεται τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Ποια μαγαζιά ανοίγουν
Σχεδόν ταυτόχρονα με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες κι εν συνεχεία τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα ισχύουν αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ στα καταστήματα εστίασης θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο κι αυτά τοποθετημένα σε αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Επίσης, θα προβλέπονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας (λειτουργία σε κυλιόμενες βάρδιες με μικρότερο αριθμό προσωπικού, μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των γραφείων), ενώ θα δεν θα εγκαταλειφθεί η τηλεργασία ως μέσο πρόληψης και προστασίας. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμού (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.

Αντίστοιχοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και μέτρα υγιεινής θα συνεχίσουν να ισχύουν στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης και τους άλλους χώρους (γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι, χώροι άθλησης κτλ.) που θ’ ανοίξουν στην επόμενη φάση, ήτοι πιθανότατα στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Επίσης, το ρεαλιστικό σενάριο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ κτλ. αφορά αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή δίχως θεατές.

Οι δημόσιες υπηρεσίες
Έως τα τέλη Μαΐου το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως θα έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία και πάντοτε με αυστηρά μέτρα υγιεινής όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά για τα δικαστήρια, στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία και οι υπηρεσίες στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική δραστηριότητα (συστάσεις εταιρειών, τροποποιήσεις καταστατικών, αγοραπωλησίες ακινήτων κτλ.). Η επιστροφή στις δικαστικές αίθουσες εξαρτάται άμεσα και από την απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο συναντά αντιδράσεις από τους δικαστές.

Τα Σχολεία
Διαφορετικά σενάρια εξετάζονται, εξάλλου, ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων. Το βέβαιο είναι πως η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων προγραμματίζεται για το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου με λιγότερους εξεταζόμενους σε κάθε τάξη, αποστάσεις ασφαλείας κτλ. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι ακόμη κι από τα μέσα Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας τους. Από εκεί και πέρα, παραμένει υπό εξέταση εάν θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές των άλλων βαθμίδων ή η χρονιά θα ολοκληρωθεί πρόωρα, δίχως καν τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Τουρισμός
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα σύνορα και τις αερομεταφορές, αλλά και από τον αριθμό των ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων που θα πάρουν το ρίσκο ν’ ανοίξουν τις μονάδες τους. Ούτως ή άλλως, σε νησιά όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές, δεν θα επιτραπεί άμεσα ή ακόμη κι αργότερα μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Αντιθέτως, το αργότερο έως τα μέσα με τέλη Ιουνίου – ενδεχομένως δε και νωρίτερα – θα έχουν ανοίξει ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές, με την ελπίδα το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) και ο εσωτερικός τουρισμός να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τη ζημιά από τις ακυρώσεις.

newsit.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014