Connect with us

Κοινωνία

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

xeirotonia mitropolitou

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου Βονίτσης, ιερούργησε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του πρεσβυτέρου τον διάκονο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας π. Βασίλειο Χέλμη.

Ο π. Βασίλειος είναι έγγαμος ιερεύς, υιός του πρωτοπρ. Δημητρίου Χέλμη, εφημερίου του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Βονίτσης. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Στην σύντομη ομιλία του, πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αξία της Ιερωσύνης, όπως την παρουσιάζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας και η εκκλησιαστική Παράδοση, ενώ απηύθηνε συμβουλές στον χειροτονούμενο, για τη ιερατική διακονία που αναλαμβάνει μέσα στον αμπελώνα του Κυρίου.

Τόνισε την ανάγκη του προσωπικού αγιασμού, μέσω της πνευματικής καλλιέργειας και της προετοιμασίας του κάθε κληρικού, ώστε να ανταποκρίνεται σωστά στα ποιμαντικά του καθήκοντα.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμας ανέφερε:

«Να σκέφτεσαι διαρκώς παιδί μου γιατί γίναμε ιερείς. Γίναμε ιερείς για να συνεχίσουμε το σωτήριο έργο του Ιησού Χριστού και το ποιμαντικό έργο των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας το αρχέτυπο, τον Κύριο Ιησού Χριστό, αλλά και τους Πατέρες οι οποίοι διηκόνησαν την Εκκλησία. Να σκεπτόμαστε πώς συμπεριφέρθηκε ο Χριστός και πώς προετοιμάστηκαν οι Πατέρες. Ο Χριστός πριν την έναρξη του έργου του αποσύρεται στην έρημο, νηστεύει και προσεύχεται και ας μην το είχε ανάγκη. Οι Πατέρες πριν την ανάληψη του έργου τους προσεύχονται, καθαρίζονται ετοιμάζονται, αλλά και όλη τους η ζωή ήταν μια άσκηση και μια προετοιμασία».

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος, τόνισε: «Από σήμερα θα διακονείς τα φρικτά Μυστήρια. Να μη ξεχνάς ότι η Ιερωσύνη δεν είναι μια υπηρεσία στα πλαίσια μιας κοσμικής ή υπαλληλικής αντίληψης. Πώς θα μιλήσεις για το Χριστό και τα Μυστήρια, αν εσύ παιδί  μου δεν έχεις ετοιμαστεί πνευματικά; Ο κάθε ιερεύς οφείλει να μελετάει μέρα και νύχτα το λόγο του Θεού, να προσεύχεται, να ετοιμάζεται, να γονατίζει, να ζητάει συγγνώμη από το Θεό για τα σφάλματά του. Να επισκέπτεσαι συχνά τον πνευματικό του, γιατί νομίζουμε εμείς οι κληρικοί, ότι δεν έχουμε ανάγκη από πνευματικό πολλές φορές. Αλίμονό μας. Είμαστε άνθρωποι αμαρτωλοί και περισσότερο κινδυνεύουμε εμείς».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το νέο ιερέα να θυσιάζεται για το ποίμνιό του: «Μιμούμενος παιδί μου τον Χριστό που άφησε τα ασφαλισμένα ενενήντα εννέα πρόβατα και έψαξε να βρει το ένα, έτσι κι εσύ να τρέχεις, να ζητάς το απολωλός. Να τρέχεις διαρκώς μέσα στην Ενορία σου. Να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους της Ενορίας σου, να φροντίζεις για όλους, μικρούς και μεγάλους, να ζητάς τον άνθρωπο, να τον φέρεις στην Εκκλησία».

«Μην περιμένουμε μια άνετη, δοξασμένη και ξεκούραστη ιερατική ζωή. Θα κάνουμε θυσίες, ”ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησι υπέρ των προβάτων”. Το ίδιο ας κάνουμε κι εμείς ως κληρικοί. Θα μας ειρωνευτούν, θα μας προσβάλουν, θα κουραστούμε ακόμα.. θα έχουμε κι εχθρούς. Σήμερα έχουμε εχθρούς που πολεμούν την Εκκλησία μας, τον Σταυρό, θέλουν να κάνουν άθρησκο το κράτος μας. Σήμερα πρέπει να δώσουμε περισσότερο από ποτέ τη μαρτυρία μας, την ομολογία μας, να θυσιάσουμε ακόμα και τους εαυτούς μας. Είναι πονεμένοι οι άνθρωποι σήμερα. Τους κοροϊδεύουν οι πάντες και εμείς πρέπει να τους στηρίξουμε, να μην τους απογοητεύσουμε».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014