Αθλητισμός
Ξεκίνησε η δίκη των 28, απών ο Μαρινάκης – Η συνέχεια στις 9 Οκτωβρίου
Με τους 10 από τους 28 κατηγορούμενους παρόντες και χωρίς να υποβληθούν αιτήματα αναβολής, ξεκίνησε η δική των 28. Στις 9/10 καταθέτουν οι μάρτυρες.
Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πολύκροτη δίκη του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίχως να υποβληθεί κανένα αίτημα για αναβολή.
Από τους 28 κατηγορούμενους έδωσαν το «παρών» μόνο οι 10. Απουσίαζαν -μεταξύ άλλων- ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Π.Ο., Γιώργος Σαρρής και ο ισχυρός άνδρας του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός.
Διεκόπη η διαδικασία για τις 9 Οκτωβρίου, ώστε να βρεθεί άλλη αίθουσα, διότι αυτή στην οποία ξεκίνησε σήμερα η δίκη κρίθηκε μικρή, καθώς μόνο οι δικηγόροι ήταν 35. Πάντως, αίτημα για διακοπή λόγω απουσίας κάποιου κατηγορούμενου ή άλλου προσώπου δεν έγινε.
Από τους κατηγορούμενους βρέθηκαν στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος Ε.Π.Ο.), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος Ε.Π.Ο.), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. Ε.Π.Ο.), Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάσης Μπριάκο (πρώην αρχιδιαιτητής), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος Ε.Π.Ο.), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια), Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League), Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League) και Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League). Οι υπόλοιποι 18 κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Γενικότερα, ελάχιστοι μάρτυρες ήταν παρόντες και η πρόεδρος της έδρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Απόντες ήταν από τους μάρτυρες ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος (βρίσκεται στο εξωτερικό), αλλά και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με τη δικηγόρο του να τονίζει στην αίθουσα ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Α.Ε.Κ., βρίσκεται στη διάθεση του δικαστηρίου. Δεν βρέθηκαν στο Εφετείο ούτε οι Τάκης Φύσσας, Δημήτρης Καλαϊτζίδης και Σταμάτης Βελλής.
Το «παρών» έδωσαν από τους μάρτυρες -μεταξύ άλλων- οι Κύρος Βασάρας, Πέτρος Κωνσταντινέας, Δημήτρης Καλύβας, Νίκος Γεωργέας, Νίκος Παναγόπουλος ήταν κάποιοι από τους μάρτυρες, που ήταν παρόντες.
Ακούστε το ρεπορτάζ που μετέφερε ο Άρης Ασβεστάς στον ΣΠΟΡ FM 94,6
Υπενθυμίζεται ότι…
Οκτώ (8) πρόσωπα θα δικαστούν για σύσταση συμμορίας, αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τους:
-Βαγγέλη Μαρινάκη (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)
-Γιώργο Σαρρή (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
-Θεόδωρο Κουρίδη (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
-Άρη Σταθόπουλο (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)
-Γιάννη Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ)
-Νίκο Προύντζο (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
-Γιώργο Δούρο (πρώην αρχιδιαιτητής)
-Θανάση Μπριάκο (πρώην αρχιδιαιτητής)
Να σημειωθεί ότι οι 6 πρώτοι δικάζονται με την επιβαρυντική περίσταση της διεύθυνσης συμμορίας κατά συναυτουργία.
Το άλλο αδίκημα, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, είναι η «Παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που (κατά περίπτωση) ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση».
Για το κακούργημα αυτό κατηγορούνται και τα οκτώ (8) πρόσωπα που θα δικαστούν για τη φερόμενη ως συμμορία, συνεπώς τους βαραίνουν δύο αδικήματα.
Αποκλειστικά γι’ αυτό το αδίκημα, όμως, κατηγορούνται άλλα 20 πρόσωπα, που είναι τα εξής:
-Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)
-Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)
-Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)
-Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)
-Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)
-Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)
-Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)
-Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)
-Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)
-Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)
-Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)
-Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός)
Το ιστορικό της υπόθεσης…
Η έρευνα για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2012 με αφορμή δύο περιστατικά: Την έκρηξη στον φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα (για την οποίο τελικά δεν παραπέμφθηκε κανείς) και τις καταγγελίες παραγόντων για μεθόδευση και στήσιμο στον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας το καλοκαίρι του 2012.
Οι δύο υποθέσεις συνενώθηκαν και εμπλουτίστηκαν με πολλά άλλα γεγονότα μέσω της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, όπως ο επηρεασμός των ΕΠΣ με σκοπό να καθοριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ, δικαστικές αποφάσεις κατά παραγγελία, ορισμοί συγκεκριμένων διαιτητών σε συγκεκριμένα ματς για να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες, ειδικές σχέσεις μεταξύ ΠΑΕ και πολλά άλλα.
Το 2014, ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ασκεί ποινική δίωξη σε 16 πρόσωπα και η υπόθεση ανατίθεται στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, που τις 16 διώξεις τις κάνει… 35!
Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πρόσωπα που εμπλέκονται σε δύο ματς για τα οποία ο ίδιος διέκρινε ισχυρές ενδείξεις χειραγώγησης: Το Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 που έγινε στις 6/1/2013 και το Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1 που έγινε στις 4/2/2015.
Η υπόθεση ανατίθεται στη συνέχεια στον Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο, σε βάρος του οποίου οι κατηγορούμενοι ασκούν… 14(!) φορές αίτηση εξαίρεσης! Όλες έπεσαν στο κενό και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ο Δασκαλόπουλος προτείνει τελικά προς το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 28 προσώπων για σωρεία κακουργημάτων, με βασικότερο όλων την εγκληματική οργάνωση. Προτείνει παράλληλα την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη για παραβίαση των περιοριστικών όρων, ενώ απαλλάσσει 7 εκ των διωκόμενων και συγκεκριμένα των 5 αθλητικών δικαστών που κατηγορούνταν 2 στελεχών της ΕΠΟ (Παυσανίας Παπανικολάου και Χρήστος Υφαντής).
Πάνω από δύο χρόνια χρειάστηκαν στη συνέχεια ώστε να βγει το τελικό παραπεμπτικό βούλευμα.
Μεσολάβησαν αιτήσεις αυτό-εξαίρεσης μελών του δικαστικού συμβουλίου, αλλαγές στη σύνθεση του και άλλες καθυστερήσεις.
Και όταν το πρώτο βούλευμα βγαίνει, με την πρόταση προφυλάκισης Μαρινάκη να έχει απορριφθεί και τα περισσότερα κακουργήματα να έχουν καταπέσει για όλους τους κατηγορούμενους (έμεινε μόνο το ένα για το οποίο δικάζονται, ενώ η «εγκληματική» μετετράπη σε «συμμορία»), έρχεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος…
Μετά από νέα καθυστέρηση και απόρριψη εν τέλει της αναίρεσης την περασμένη άνοιξη, φτάσαμε… στο τώρα!
sport-fm.gr