Ειδήσεις
Ξεσηκωμός στο Μεσολόγγι για τις μονάδες καύσης βιορευστών (Ηχητικά)
Τι δηλώνουν Π. Κατσούλης και Μ. Χατζής
Τους σημαντικούς κινδύνους γα την δημόσια υγεία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που ελλοχεύουν από τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καύσης βιορευστών, στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου κατήγγειλαν με παρεμβάσεις τους ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης και ο εκπρόσωπος της Κίνησης »Λιμνοθάλαζζα» κ. Μιχάλης Χατζής.
Οι δυο άνδρες, μιλώντας στον Σωκράτη Τσόμπο και την εκπομπή »Προσώπων… Έργα» στον »ΔΥΤΙΚΑ FM 92.8» επεσήμαναν τα εξής:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ – ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ
Είναι πολύ μεγάλο θέμα και πρόβλημα, όχι μόνο για τον κάμπο του Ευηνοχωρίου και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αιτωλικού, αλλά για όλη την Αιτ/νία. Έχει επιλεγεί η περιοχή για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες παραγωγής και αναπτύσσεται ένα μεγάλο πρόβλημα διότι αυτές οι μονάδες δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται. Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν άδειες, πρόκειται για μονάδες καύσης εισαγόμενου τηγανέλαιου. Δεν πρόκειται για ΑΠΕ. Πρόκειται για μονάδες που θα εισάγουν τηγανέλαιο από το εξωτερικό, θα το καίνε εδώ, θα παράγουν ενέργεια, θα πουλιέται στη ΔΕΗ και ο καταναλωτής σήμερα μέσα από το οικιακό τιμολόγιο που πληρώνουμε αυτές τις δήθεν ΑΠΕ αρκετά ακριβά. Είναι λάθος. Πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς έχουμε αντιδράσει αργά στην περίπτωση των 4 μονάδων του Μεσολογγίου. Το μήνυμα το οποίο πρέπει να σταλεί είναι πέρα των 4 μονάδων, ότι ένας τόπος ο οποίος είναι προικισμένος από τη φύση, ένας τόπος που προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό, που έχει υψηλές περιοχές γης, υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας δεν μπορεί να καταστραφεί στο όνομα κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι αδυναμία των αρχών να νομοθετήσουν όπως πρέπει, έρχονται και θέλουν να κατασκευάσουν τέτοιες μονάδες οι οποίες είναι περιβαλλοντολογικά καταστροφικές. Και με ελάχιστες θέσεις εργασίας. Το τονίζω αυτό γιατί στην περιοχή πουλιέται πολύ φούμαρο περί θέσεων εργασίας, όταν οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος γιατί δεν είναι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Οι αρχικές προεγκρίσεις που τροποποιήθηκαν στη συνέχεια ήταν: τις εγκαθιστούμε γιατί είναι ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, θα παίρνουμε το υλικό από τη γύρω περιοχή, αυτό το οποίο πετιέται (τα καλάμια κ.τ.λ.) και από εκεί θα παράγουμε ρεύμα. Άλλαξαν άρδην όλες αυτές οι μελέτες και οι προοπτικές και στην πορεία έχουμε εισαγωγή και καύση εισαγόμενου τηγανέλαιου. Είναι καταστροφικές αυτού του είδους οι επενδύσεις, είναι μόνο συμφέρουσες γι’ αυτούς που τις φτιάχνουν, με χαμηλό κόστος και με την πριμοδότηση του δικού μας χρήματος μέσα από τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ »ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΖΖΑ»
Η »Λιμνοθάλαζζα» είναι μια πρωτοβουλία κάποιων νέων συμπολιτών μου, που ξεκίνησε πριν 6-7 μήνες. Δεν είχε αρχικά σκοπό να ασχοληθεί στενά με την αποτροπή του εργοστασίου καύσης βιορευστών, απλά το πρόβλημα αυτό προέκυψε με αποτέλεσμα να έχει απασχολήσει τη συγκεκριμένη ομάδα. Στόχος της είναι να ασχοληθεί συνολικά με την περιοχή, με το περιβάλλον, με την προστασία του, με την ανάδειξη όλων αυτών των πλεονεκτημάτων που συνιστούν το παρόν και το μέλλον της περιοχής.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ
Πρόκειται εργοστάσια, πιο καλά μονάδες, αυτοματοποιημένης καύσης φυτικών ελαίων ή τηγανέλαιων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη τους ύλη είναι εισαγόμενη, δεν είναι τηγανέλαια που πετάμε στην αποχέτευση. Εισάγονται από τρίτες χώρες που έρχονται στην Ελλάδα και θα καίγονται 6.500 τόνοι για τα επόμενα 20 χρόνια.
Δεν υπάρχει κανένα καλό. Πρώτον τέτοιου είδους επενδύσεις δεν προσφέρουν τίποτα και καμία θέση εργασίας. Δεν αξιοποιούν κανένα δικό μας απόβλητο. Οδηγούν την χώρα να εισάγει και να είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές πρώτων υλών από άλλες χώρες.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ;
Είναι πολύ επικίνδυνα και για την υγεία και για το περιβάλλον. Ακόμη πιο επικίνδυνα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές όχι μόνο έχουν υποβαθμίσει το επικίνδυνο της καύσης, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να μιλάνε για το ότι οι συγκεκριμένες μονάδες δεν παράγουν ρύπους. Γι’ αυτό δεν οφείλουν να πάρουν κανένα μέτρο για το περιβάλλον. Είναι καταγεγραμμένο στις μελέτες τους και έχουν πάρει και αδειοδοτήσεις από την αποκεντρωμένη περιφέρεια. Ο βασικός ρύπος τέτοιων μονάδων είναι τα γνωστά οξείδια του αζώτου, τα οποία είναι επικίνδυνα και για την υγεία των ανθρώπων αλλά και υποβαθμίζουν σημαντικά τη γη και τη θάλασσα.
Σ.Τ.