Άλλες Ειδήσεις
Χωριάτικη στριφτή τυρόπιτα
Συστατικά
TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
500 γρ. φέτα
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. γάλα
1 αβγό, μέτριο
60 γρ. βούτυρο, για τη γέμιση +100γρ για το άλειμμα των φύλλων
πιπέρι
500 γρ. φύλλο χωριάτικο, (περίπου 8-9 φύλλα)
σουσάμι, για το πασπάλισμα της πίτας
1 κ.σ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
GeneralΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σπάμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ τη φέτα σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε στο μπολ το κασέρι, το κεφαλοτύρι, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, το γάλα, το αυγό, τα 60 γρ. βούτυρο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Μοιράζουμε τη γέμιση στα 8 ή 9 ανάλογα τον αριθμό που έχουν τα φύλλα μας.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας βάζοντας την μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπάμε το φύλλο και απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση κατά μήκος σε μία γραμμή.
Τυλίγουμε το φύλλο σε μπαστουνάκι και το βάζουμε στην άκρη του ταψιού περιμετρικά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα δημιουργώντας σαλιγκάρι (όπου τελειώνει το ένα φύλλο συνεχίζουμε με το άλλο).
Όταν τελειώσουμε βουτυρώνουμε τα φύλλα από πάνω, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πάνω σε μία σχάρα για 15 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com