Connect with us

Συνεντεύξεις

Ο Χρ. Κουμάσης στον Antenna Star: «Η αδράνεια θα προκαλέσει τον αφανισμό των πλατάνων στη Δογρή» (Ηχητικό)

xristos

Δραματική έκκληση προς το Δασαρχείο και τον Δήμο Αγρινίου ώστε να μην αφανισθεί το σπάνιο πλατανόδασος της ευρύτερης περιοχής της Παντάνασσας, από την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Χρήστος Κουμάσης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Με Υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου στον Antenna Star 103.5.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμάση το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή αφού έχουν εντοπισθεί πάνω από εβδομήντα πλατάνια και ως εκ τούτου απαιτείται συντονισμένη δράση και συνεργασία των τοπικών φορέων γιατί η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό των πλατάνων.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Κουμάση στον Antenna Star 103.5:

Δείτε και το χθεσινό μας ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα ΕΔΩ

 

Τι είναι το «μεταχρωματικό έλκους του πλατάνου»

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.

Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Συμπτώματα-Διάδοση
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014