Αυτοδιοίκηση
Χρ. Σταρακά: «Το Αγρίνιο δεν μπορεί να ανεχτεί άλλη υποβάθμιση στην Γ’ βάθμια Εκπαίδευση»
Με αφορμή δημοσιεύματα, σχετικά με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστήμιου Πατρών, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνα Σταρακά, προέβη στην εξής δήλωση:
«Είναι ολοφάνερο ότι, για ακόμη μια φορά, με αφορμή τα ακαδημαϊκά κριτήρια, επιχειρείται υποβάθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή.
Με πρόσχημα την συνοχή των Πανεπιστημιακών Σχολών, προτείνεται η λειτουργία Γεωπονικής Σχολής με μόνο δυο Τμήματα στο Αγρίνιο και μάλιστα η ίδρυση του ενός από τα δυο Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας ),να είναι δυνητική για το 2023-2024 και αφού προηγηθούν μελέτες βιωσιμότητας και άλλες διαδικασίες .
Η Αιτωλοακαρνανία του παρελθόντος, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι με αυτόνομο ΤΕΙ ,θα είναι πλέον στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με μια Σχολή και τέσσερα Τμήματα κι αυτά αμφίβολα!!.
Από τις διεργασίες προκύπτει ότι προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα και η μεταφορά του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Τροφίμων(ΔΕΑΠΤ) επίσης στην Πάτρα, την ώρα μάλιστα, που καθηγητές και φοιτητές διαφωνούν με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης.
Κι ενώ πρόκειται για ένα Τμήμα (το ΔΕΑΠΤ),με σπουδαίο ακαδημαϊκό έργο σε θέματα τόσο της διοίκησης επιχειρήσεων όσο και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα, διακρινόμενο για την εξωστρέφεια και τις συνέργειες με τους τοπικούς φορείς.
Με αυτές τις μεθοδεύσεις, θα μεταφερθεί ή θα καταργηθεί, μέσω της συνένωσης του με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ένα Τμήμα με δυναμική παρουσία 23 ετών!
Ποια είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια για μια τέτοια εξέλιξη;
Ακόμη, πρέπει να γίνει σαφές ότι επιχειρείται η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας, ενώ την ίδια στιγμή, παραπέμπεται οριστικά στις καλένδες η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Παράλληλα, μεταφορά στην Πάτρα ή συνένωση με άλλο Τμήμα προτείνεται και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Τελικώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει συνέχεια η όχι; Η πρώην Πρύτανης δεν ήταν εκείνη που δεσμεύτηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για την επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, παρουσία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου;
Πρέπει να αντιληφθούν οι Πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «χρυσές εφεδρείες» για υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και για «στρατηγικούς σχεδιασμούς».
Απέναντι σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις έχουμε μια δημοτική αρχή η οποία κρατάει παθητική στάση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Δεν έχει σχέδιο και προσπαθεί κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα θέμα ,απλά να το διαχειριστεί προσωρινά.
Δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των υποδομών και την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα εξίμισι χρόνια θητείας της, ούτε φυσικά για το αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο οποίο έχει αναφερθεί κατά καιρούς ο κ. Δήμαρχος. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή, για άλλη μια φορά, είναι παρατηρητής και όχι πρωταγωνιστής.
Έστω και τώρα, λοιπόν, πρέπει να αναλογιστεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλάβει πρωτοβουλίες, που όχι μόνο θα αποτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ,αλλά και θα την ενισχύσουν.
Όπως τις ευθύνες της πρέπει να αναλάβει και η κυβέρνηση. Να σταματήσει, επιτέλους, το «κρυφτό» με τις Πρυτανικές αρχές και τον εμπαιγμό με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Από τη μια να αναστέλλεται η λειτουργία νέων τμημάτων στην Γεωπονική Σχολή γιατί θα εξετάσει το Υπουργείο αν πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις και από την άλλη να καταργούνται τμήματα που έχουν αξιολογηθεί θετικά .
Οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να μας αφυπνίσουν. Οι θεσμικοί φορείς, οι βουλευτές, η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, οι σύλλογοι και τα σωματεία, όλοι μαζί, οφείλουμε να απαιτήσουμε με δυναμισμό, πέραν της Γεωπονικής Σχολής, να παραμείνουν και να αναβαθμιστούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο.
Απαιτούμε Γεωπονική Σχολή ισχυρή όχι μόνο με τέσσερα τμήματα .
Να δηλώσουμε απερίφραστα ότι δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση και ακύρωση κρίσιμων δομών για τον τόπο μας, με αβάσιμα επιχειρήματα και αίολες τεκμηριώσεις.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κατάφορη αδικία προς τους πολίτες του Δήμου μας.
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούν να ανεχτούν άλλη υποβάθμιση.»