Αγρίνιο
Μ. Χρέλια στον Antenna Star: «Μία στις οχτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού» (Ηχητικό)
Με αφορμή την καθιέρωση της 25ης Οκτωβρίου ως ημέρα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, η γυναικολόγος κ. Μαρία Χρέλια μίλησε στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.
Η κ. Χρέλια, είπε ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της, ενώ τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα, όπως:
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
- Μέση ηλικία
- Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
- Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Aτεκνία
- Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.
Η κ. Χρέλια αναφέρθηκε επίσης στα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Μία σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή στη μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά
- Μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
- Αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας
- Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής
Τέλος η κ. Χρέλια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τακτικής εξέτασης του μαστού, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη σε ποσοστό 60%, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα και τονισε ότι η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία. Συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες:
- να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 5η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.
- να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις
- να κάνουν μαστογραφία τακτικά. Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 35 ετών, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη της γυναικολόγου κ. Μαρίας Χρέλια στον Antenna Star 103.5: