Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Χριστίνα Σταρακά για πυρκαγιές: Ως πότε θα πληρώνουμε το ανίκανο δήθεν «επιτελικό» κράτος της Ν.Δ.;

christina-staraka-istoriki-dikaiosi-gia-tous-elaioparagogous-aitoloakarnanias

«Πυρκαγιές: Ως πότε θα πληρώνουμε το ανίκανο δήθεν «επιτελικό» κράτος της Ν.Δ.;», Της Χριστίνας Σταρακά, Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Συνείδηση»:

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν αιτήματος του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη, έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ως κατεπείγον το θέμα που αφορά την κλιματική κρίση και την δασοπροστασία, έπειτα από ένα καταστροφικό καλοκαίρι για τη χώρα μας. Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών από τα αρμόδια Υπουργεία.

Μια διαχείριση που οδήγησε στην καταγραφή μέχρι στιγμής για το 2023 ενός δραματικού ιστορικού ρεκόρ. Μετράμε ήδη περισσότερα από 1.600.000 καμένα στρέμματα γης στην Ελλάδα. Η αποτυχία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πια αυταπόδεικτη.

Τα συναισθήματα της κατάθλιψης αλλά και της οργής για τις πυρκαγιές που έκαψαν τον τόπο μας, από τη Ρόδο και την Πελοπόννησο έως και τον Έβρο είναι εν πολλοίς δικαιολογημένα. Αλλά η πολιτική δεν πρέπει να μείνει μόνο σε αυτά. Οφείλουμε επιτέλους να δούμε τις απώλειες αυτές όχι μόνο συναισθηματικά και να πάμε παρακάτω, αλλά να τις αποτιμήσουμε σωστά για να μην ξανασυμβούν. Δε χάθηκαν δυστυχώς μόνο ανθρώπινες ζωές και κάηκαν περιουσίες και καλλιέργειες. Δεν καταστράφηκε απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της χλωρίδας και της πανίδας μας.

Αλλά αυτό που συνέβη αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας θα έχει πολύ σημαντικές, τόσο βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες, επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες των περιοχών που κάηκαν.

Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής ήταν να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με ειδικούς που μπορούν να συνδράμουν στην αποτίμηση της κατάστασης μετά τις φετινές καταστροφές. Ο πρόεδρος και οι αρμόδιοι τομεάρχες συναντήθηκαν και συζήτησαν με εμπειρογνώμονες για την διαχείριση από τον κρατικό μηχανισμό της επόμενης ημέρας, με στόχο την εξάλειψη ή τον περιορισμό σε μέγιστο βαθμό των τραγικών συνεπειών από τις πυρκαγιές. 

Η απάντηση της Κυβέρνηση σε όλα αυτά είναι ένα ακόμα…pass. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Έβρος Pass την στιγμή που η φωτιά συνέχιζε να καίει ολόκληρο τον κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας νομό, επί δυο συνεχείς βδομάδες. Προφανώς και θα πρέπει να στηριχθούν και να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν, αλλά ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να ακούει ευχολόγια και να βλέπει την κυβέρνηση να προβαίνει σε πρόχειρες περιστασιακές λύσεις.

Τα μαθήματα από τις πρόσφατες καταστροφές και κρίσεις των τελευταίων ετών, τις φωτιές, τα χιόνια, τις πλημμύρες αλλά και μετά από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θα έπρεπε να έχει διδάξει ότι μια λέξη πρέπει να βρίσκεται στον τίτλο κάθε μπλε φακέλου Υπουργείου που μοίρασε ο Πρωθυπουργός στους Υπουργούς του: «ΠΡΟΛΗΨΗ». 

Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα και να έχουμε το άγχος μην καούν και πλημμυρίσουν τα σπίτια μας, μην εγκλωβιστούμε στους δρόμους λόγω ακραίων καιρικών φαινόμενων και να μην χάσουμε ακόμα και την ίδια μας τη ζωή εξαιτίας ενός συστήματος που δεν λειτουργεί ενώ θα έπρεπε να λειτουργούσε, ή ενός ανθρώπου, προϊόν κομματικού σωλήνα ανάξιου να κάνει τη δουλειά του.

Η Κυβέρνηση είτε έχει προβεί σε λανθασμένες προβλέψεις και σχέδια επίλυσης κρίσεων, είτε περιμένει πότε θα συμβεί κάτι για να αρχίσει να οργανώνεται ο κρατικός μηχανισμός. 

Είναι καιρός σε αυτό το κράτος να βάλλουμε κάποιες προτεραιότητες. Γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση έχει εισβάλει για τα καλά στο κόσμο. Το ξέρουμε και το ξέραμε. Αλλά δεν μπορεί να είναι αυτό το άλλοθι για τις τεράστιες αποτυχίες στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών από την Κυβέρνηση. Χρειάζεται καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έστω και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να ξεφύγει από την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων που κάνει έως τώρα και να οργανώσει μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δίνοντας  έμφαση στην πρόληψη με μέτρα έγκαιρης κατάσβεσης και ανίχνευσης που λειτουργούν επαρκώς με συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση μέσα στο δάσος και στις αγροτοδασικές εκτάσεις».

 

Διαβάστε επίσης: Χριστίνα Σταρακά: «Η πολιτική προστασία θέλει πρόληψη και συντονισμό» (Video)

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014