Άλλες Ειδήσεις
Χριστόψωμα με σοκολάτα
Συστατικά
300 γρ. γάλα, 3,5%
60 γρ. βούτυρο
520 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου
35 γρ. κακάο
7 γρ. μαγιά ξηρή
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπαχάρι
2 αβγά, μέτρια, χτυπημένα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. κουβερτούρα
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ
Για την επικάλυψη
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. νερό
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 αβγό, μέτριο, χτυπημένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μισό γάλα, το βούτυρο, και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα αλλά να είναι ελαφρώς χλιαρό.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κακάο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, και χτυπάμε με το σύρμα στη χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το γάλα και το βούτυρο που έχουμε κρατήσει στην άκρη, τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, και συνεχίζουμε να χτυπάμε για περίπου 7 λεπτά δυναμώνοντας την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και ελαστική.
Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, πλάθουμε το ζυμάρι σε μπάλα, και το βάζουμε στο μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.
Τοποθετούμε το ζυμάρι στον πάγκο, πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώστε να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι με την κουβερτούρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα ζυμαράκια τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 25×35 εκ. και βάζουμε τα μπαλάκια το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το ταψί και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να φουσκώσουν τα ζυμαράκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Για την επικάλυψη
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι με το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αλλά αρκετά κολλώδες μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε λίγο την άκρη της.
Αλείφουμε τα ζυμαράκια με το αβγό.
Δημιουργούμε έναν σταυρό σε κάθε μπαλάκι με το μείγμα για την επικάλυψη που έχουμε στη σακούλα ζαχαροπλαστικής. Κάνουμε, δηλαδή, σε κάθε μπαλάκι μία οριζόντια και μία κάθετη γραμμή από τη μία άκρη έως την άλλη.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να σφίξουν τα ψωμάκια και να αποκτήσουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τα Χριστόψωμα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com