Πολιτισμός
Χρήστος Γαρουφαλής: «Ο Πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας» (Ηχητικό)
Στην απόλυτη ανάγκη να βρεθεί άμεσα ο κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητες του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου, αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης, καταξιωμένος ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής, μιλώντας στην εκπομπή του Σωκράτη Τσόμπου «Προσώπων …Έργα» στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γαρουφαλής εστίασε στο μεγάλο έργο που γίνεται στον εικαστικό χώρο με κέντρο την Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ μίλησε με ενθουσιασμό για την προσφορά έργων σπουδαίων Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Δήμο Αγρινίου.
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Π. ΓΑΡΟΥΦΑΛΗ
Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που κατάφερα να ασχοληθώ με αυτό που τόσο αγαπώ και αυτό είναι μια ευχή προς όλα τα νέα παιδιά, να ασχοληθούν με ότι πραγματικά αγαπούν. Γιατί μόνον έτσι θα έχουν την επιτυχία και την ηρεμία σε αυτό που κάνουν.
Δεν μπορώ να πω ότι προγραμμάτισα κάτι συγκεκριμένα. Απλώς, άρεσε σε κάποιους η δουλειά μου, οι επαφές με κάποιους ανθρώπους με βοήθησαν, με στήριξαν. Η στήριξη από το σπίτι ήταν δεδομένη και το ένα έφερε το άλλο.
Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ήταν το 2003 όταν ο κ. Σώκος, ο δήμαρχος Αγρινίου τότε, μου έκανε την πρόσκληση να αναλάβω καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δίκτυο του Υπουργείου Πολιτισμού, που ανήκε το εικαστικό εργαστήριο, μερικών μεγάλων πόλεων όλης της Ελλάδας. Ήταν μια πρόσκληση, την οποία θεώρησα εξαιρετική τιμή αλλά και ιδιαίτερη πρόκληση για μένα για να δω πώς θα μπορέσω να μεταφέρω το γνωστικό αντικείμενο το οποίο εν μέρει κατείχα, και να το μεταδώσω στις νέες γενιές. Γιατί το εικαστικό εργαστήρι αφορά ηλικίες από 1η δημοτικού, εφήβους, ενήλικες, σε τμήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κόμικ, αγιογραφίας, κεραμικής και προετοιμασίες για αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΣΤΕΓΑΣΗ
Από τα στατιστικά της περσινής χρονιάς, προκύπτει η παρουσία 300 ατόμων σε όλα τα τμήματα. Είναι μεγάλος αριθμός, θετικό στην εξέλιξη μας, δημιουργεί όμως ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, το οποίο πάντοτε είναι ανοιχτή πληγή και πάντα είναι προς επίλυση. Αυτό είναι το κτηριακό. Γιατί οι ανάγκες όταν ξεκινήσαμε ήταν πολύ λίγες, αλλά τώρα έχουν απλωθεί, αυξηθεί και πρέπει να «αναπνεύσουμε» χώρος. Είμαστε πάντα στην αναζήτηση λύσεων.
Ήταν πρόβλημα που απασχολούσε και την προηγούμενη δημοτική αρχή με τον κ. Μοσχολιό και την τωρινή δημοτική αρχή με τον κ. Παπαναστασίου, το έχουν υπόψιν, αλλά θα πρέπει να βρούμε μία λύση, όχι ενδιάμεση, αλλά μια οριστική λύση, η οποία θα «αναπνεύσει» όλο το εικαστικό και το «απογειώσει». Οι λόγοι της αύξησης του αριθμού των μαθητών είναι πολλοί.
Ο χώρος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Η προσπάθεια που γίνεται από τους δασκάλους κυρίως για την προσέλκυση των παιδιών και των μαθητών αλλά και των ενηλίκων. Το κτήριο και οι συνθήκες είναι κάτι το οποίο απωθεί. Εάν υπήρχαν άλλες κτηριακές συνθήκες το εικαστικό εργαστήριο θα είχε «αναπνεύσει», θα είχε δημιουργήσει κι άλλα τμήματα τα οποία έχουμε κατά νου, όπως είναι η χαρακτική, το τμήμα ιστορίας – τέχνης, το οποίο γίνεται με εμβόλιμους τρόπους μέσα στα μαθήματα, αλλά δεν γίνεται όπως πρέπει. Όλα αυτά στην αρχή δεν τα προβλέπουμε. Στην πορεία όμως δημιουργούνται αυτά τα «ευχάριστα» προβλήματα, τα οποία όμως γίνονται προβλήματα βασικά, όταν διαιωνίζονται. Έχουν πειστεί για το πρόβλημα. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνει άλλο ένα μεταβατικό στάδιο για να πάμε κάπου αλλού αργότερα. Θέλουμε μια μόνιμη εγκατάσταση η οποία θα είναι και η οριστική λύση στο πρόβλημα.
Σ.Τ.