Εκδηλώσεις
Τα «Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου
Η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση του Γιώργου Βούκανου «Σήμερον, Καραγκιόζης!» Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη, παιγμένα από το Θέατρο Σκιών του Κώστα Μακρή σε κείμενα και στίχους της Μαίρης Βούκανου, θα παρουσιασθεί στο κοινό την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20.00, στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου.
Στην μουσικοθεατρική παράσταση -που έχει ήδη παρουσιασθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- ερμηνεύουν ο Γεράσιμος Γεννατάς και η Άντα Αθανασοπούλου, ενώ συνοδεύει η Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Σπύρου Χολέβα.
Σημειώνεται πως λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, για την είσοδο στο χώρο της παράστασης διανέμονται κάρτες προτεραιότητας από το Δημοτικό Ωδείο Μεσολογγίου (Πεζόδρομος Ραζη Κότσικα – Μεσολόγγι – 2631027268).
«Οι μνήμες από τον Καραγκιόζη των παιδικών μας χρόνων αναβιώνουν, σε μια εποχή που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε κάθε παραδοσιακό στοιχείο που θα μας φέρει πιο κοντά στον άνθρωπο και τις αξίες. Θα θυμηθούμε, θα γελάσουμε, θα δείξουμε σε όσους δεν έχουν γνωρίσει ακόμη, μια μορφή λαϊκής τέχνης, που υπάρχει και που αγαπάμε. Το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, τον Καραγκιόζη και την παρέα του…με την γλαφυρότητα του λόγου του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ο Γιώργος Βούκανος δημιουργεί μια νέα μουσική παράσταση με το Θέατρο Σκιών του Κώστα Μακρή, σε κείμενα και στίχους Μαίρης Βούκανου, με τίτλο «Σήμερον ο Καραγκιόζης – Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη και τους ήρωες των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Το έργο παρουσιάζει τις ιστορίες 4 Χριστουγεννιάτικων Διηγημάτων μέσα από το θέατρο σκιών και την ματιά ενός αγαπημένου και γνήσιου καραγκιοζοπαίχτη, του Κώστα Μακρή.
Ο αγαπημένος ηθοποιός μικρών και μεγάλων Γεράσιμος Γεννατάς, ενώνει αφηγηματικά τις ιστορίες και συνομιλεί με τις φιγούρες του έργου. Η ταλαντούχα Άντα Αθανασοπούλου, καθώς και η Ορχήστρα της Ι.Π. Δήμου Μεσολογγίου με την διεύθυνση του Σπύρου Χολέβα, ερμηνεύουν τα τραγούδια της παράστασης του Γιώργου Βούκανου. Τα κείμενα και οι Στίχοι είναι της Μαίρης Βούκανου ενώ τα Σκηνικά και η σκηνοθεσία του Κώστα Μακρή.
Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη όπου στο καθένα από αυτά παρουσιάζονται τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Με τα διηγήματα αυτά και τα τραγούδια της παράστασης τα παιδιά βλέπουν την ιστορία και το ηθογράφημα μιας Ελλάδας του χθες και αναγνωρίζουν το σήμερα. Με συνδετικούς κρίκους την μουσική, το τραγούδι, το λόγο και την εικόνα η παράσταση εξελίσεται ώστε να λειτουργεί σαν μια διαδρομή στην ιστορία, όπου ήχος, τραγούδι και εικόνα αλληλοσυμπληρώνουν τη δράση, πίσω από το λευκό πανί του Κώστα Μακρή και της ομάδας του».
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Ο κυρ Αλέξανδρος στα σοκάκια της παλιάς Αθήνας θυμάται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο νησί που γεννήθηκε και αγάπησε, τη Σκιάθο. Οι αναμνήσεις φέρνουν στο νού του όλες τις εποχές του χρόνου ξεκινώντας από τα Χριστούγεννα…
- ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ
(Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 25 Δεκεμβρίου 1896)
Ο Τεμπέλης θέλει να επιβιώσει, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια…Οι πονηριές του όμως τι αποτέλεσμα θα φέρουν; Ο λαός μας λέει πως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Πως μπορεί να επιβιώσει κανείς μέσα στο ψέμα;
- ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
(Περιοδικό ΕΣΤΙΑ Ιανουάριος 1892)
Η πίστη και η ευλάβεια νικά τα στοιχεία της φύσης και οδηγεί τον άνθρωπο στο αδύνατο. Μετά από κόπο, κούραση και αγώνα, έρχεται τελικά η λύτρωση, η ψυχική ισορροπία, η ικανοποίηση από την επιτυχία.
- ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ
(Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ 21 Δεκεμβρίου 1889)
Υπάρχει τελικά ελπίδα. Η Ελλάδα που υποφέρει απ’ την φτώχια και την ορφάνια, αφήνει ανεξήτιλα τα σημάδια της. Ο πόνος της παιδικής ψυχής γίνεται πόνος δικός μας και η τελική λύση που δίνει ο συγγραφέας μας ανακουφίζει…
- ΤΗΣ ΚΟΚΩΝΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
(Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 25 Δεκεμβρίου 1899)
Τι γνώμη έχει ο λαός μας για τα φαντάσματα; Τα παιδιά λύνουν μυστήρια… Ο συγγραφέας παρουσιάζει με κριτικό και κωμικό πνεύμα τα γεγονότα, σατυρίζοντας θέσεις και απόψεις.