Connect with us

Uncategorized

Η χρονιά των αντιπαραθέσεων – Ποια γεγονότα «σημάδεψαν» την Αυτοδιοίκηση το 2017

ergazomenoi kathariotita antiparatheseis

Η υπόθεση των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας, η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα και οι «κόντρες» με το υπουργείο Εσωτερικών για τις κυοφορούμενες θεσμικές αλλαγές, αλλά και μεταξύ των δύο βαθμών, ήταν ανάμεσα σε όσα απασχόλησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διάρκεια του 2017. Πρόκειται για γεγονότα που όχι μόνο άφησαν το «στίγμα» τους στο περασμένο έτος, αλλά δρομολόγησαν εξελίξεις και για το μέλλον, παραμένοντας σε ένα μεγάλο βαθμό «ανοιχτά» έως και σήμερα.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα «θερμό». Και αυτό όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών -που συνέπεσαν με συσσωρευμένους όγκους απορριμμάτων στις γειτονιές των αστικών κέντρων της χώρας- αλλά και λόγω των κινητοποιήσεων μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Την «σπίθα» έβαλε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων ορισμένου χρόνου και τους έθεσε εκτός εργασίας, εγείροντας μάλιστα έως και ζήτημα επιστροφής των δεδουλευμένων τους για όσο διάστημα εργάστηκαν πέραν των 24 μηνών που επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οι αντιδράσεις των συμβασιούχων που είδαν να ανατρέπεται όχι μόνο η παραμονή τους στην εργασία μέχρι 31.12.2017 -όπως προέβλεπαν οι αυτοδίκαιες παρατάσεις- αλλά και η προοπτική μονιμοποίησής τους, ήταν άμεσες: καταλήψεις σε αμαξοστάσια όλης της χώρας, απεργίες, αποχές εργασίας, συλλαλητήρια και πορείες στους δρόμους, ήταν στο καθημερινό «μενού» των κινητοποιήσεων του Ιουνίου, έχοντας στο πλευρό τους και τους μόνιμους συναδέλφους τους που προειδοποιούσαν ότι χωρίς τους συμβασιούχους οι υπηρεσίες καθαριότητας όλης της χώρας θα καταρρεύσουν.

 

Η ρύθμιση

Προκειμένου να βρεθεί διέξοδος, το θέμα έφτασε στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με την συνάντηση μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αλλά παρότι το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε συνέχιση του απεργιακού της προγράμματος, που συνολικά έφτασε τις 11 ημέρες.

Είχε ήδη συνταχθεί από την κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση που υποσχόταν λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν συνάντησε την συναίνεση των συνδικαλιστών. Με τη «ρύθμιση Σκουρλέτη» δρομολογήθηκαν, έπειτα από πολλά χρόνια μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων, μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ, οι οποίες σήμερα συναθροίζονται σε 8.845 θέσεις. Ωστόσο, η ρύθμιση δεν διασφαλίζει όλους τους συμβασιούχους. Με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν στο μέτρο του δυνατού, οι συμβασιούχοι που απασχολούνταν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι 30.7.2017, ναι μεν έχουν ένα προβάδισμα στην μοριοδότηση, ωστόσο τα κοινωνικού χαρακτήρα κριτήρια μπορούν να δώσουν περισσότερα μόρια σε άλλους υποψηφίους (π.χ. μακροχρόνια ανέργους), θέτοντας «εκτός» τους «παρατασιούχους».

Το θέμα παραμένει «ανοιχτό», καθώς οι διαγωνισμοί ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί. Υπενθυμίζεται ότι με την ρύθμιση του καλοκαιριού οι «παρατασιούχοι» μπορούν να μείνουν στην εργασία τους μέχρι να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες των διαγωνισμών ΑΣΕΠ και πάντως όχι πέραν της 31.3.2018. Για να μην «καταρρεύσουν» οι δημοτικές υπηρεσίες από ενδεχόμενη απομάκρυνση των συμβασιούχων στην εκπνοή της προθεσμίας, είναι σαφές ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει να τρέξει έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θεσπίστηκαν.

 

Το «μέτωπο» της απλής αναλογικής

Εκτός από το «μέτωπο» με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων, το υπουργείο Εσωτερικών είχε να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη με την ΚΕΔΕ. Αφορμή, αποτέλεσαν οι αλλαγές στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Καλλικράτη».

Ενώ η ΚΕΔΕ είχε αποχωρήσει από την αρμόδια Επιτροπή, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην αποτύπωση των προτάσεών του, καθιστώντας σαφές ότι θα προχωρήσει η θέσπιση της απλής αναλογικής. Η ΚΕΔΕ εξέφρασε τις διαφωνίες της, όμως οι εξελίξεις έδωσαν την εντύπωση ότι ο πρόεδρός της επιθυμεί μια προσωπική «κόντρα» με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι σχέσεις Γιώργου Πατούλη και Πάνου Σκουρλέτη έγιναν ιδιαίτερα τεταμένες μετά και το πρωτοφανές περιστατικό που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από Γενική Συνέλευση των δημάρχων της χώρας, περίπου 50 δήμαρχοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ, μετέβησαν στο υπουργείο ώστε να παρευρεθούν σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό. Ακολούθησε ένταση.

Όταν ο κ. Σκουρλέτης μπήκε στην αίθουσα και είδε τον όγκο της αντιπροσωπείας, αρνήθηκε να παρακαθίσει και ανέφερε ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει συνάντηση μόνο με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, γεγονός το οποίο δαψεύδουν από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Η ένταση κορυφώθηκε όταν κάποιοι από τους δημάρχους, άρχισαν να τραβούν με τα κινητά τους τηλέφωνα, τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αποχωρούσε.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης, απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη του είπε: «Δεν θα πας πουθενά». Ακολούθησε οχλοβοή από τους δημάρχους, οι οποίοι με γιουχαίσματα και συνθήματα(!) διαμαρτύρονταν στον κ. Σκουρλέτη, με τον υπουργό τελικά να αποχωρεί από την αίθουσα. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός κατήγγειλε τον κ. Πατούλη για «επικοινωνιακό σόου» και… πρότεινε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αν «θέλει να συμμετάσχει σε reality» να… επιλέξει το «Survivor» ή το «X- Factor»!

 

«Κόντρα» Πατούλη – Αγοραστού

Οι αντιπαραθέσεις επεκτάθηκαν τους επόμενους μήνες και στον ίδιο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή τη φορά, «βέλη» αντάλλαξαν οι δύο πρόεδροι των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων: Γιώργος Πατούλης από πλευράς ΚΕΔΕ, Κώστας Αγοραστός από πλευράς ΕΝΠΕ.

Την αφορμή έδωσε ο κ. Πατούλης. Ενώ η Ανατολική Αττική φλεγόταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επέρριψε ευθύνες στις Περιφέρειες, «που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού». Η δήλωσή αυτή προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι «δεν ξέρει τι λέει».

Με τη σειρά του ο Γ. Πατούλης σήκωσε το γάντι κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ ότι με τις δηλώσεις  τους «ρίχνει νερό στο μύλο μιας κυβέρνησης που έχει βάλει στο στόχαστρο της την ανεξαρτησία του θεσμού μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Εις μάτην. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έριξε νέο λάδι στη φωτιά του «γαλάζιου» αυτοδιοικητικού εμφυλίου, επιχειρώντας με τις δηλώσεις του να απομονώσει τον κ. Πατούλη. «Ενωμένοι όλοι εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης ορθώνουμε ένα συμπαγές τείχος απέναντι σε όποιους προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα διχόνοιας και τεχνητής πόλωσης», τόνισε στη διάρκεια εκδήλωσης στον Αλμυρό Βόλου, παρόντος μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, επιμένοντας να είναι αιχμηρός και τις επόμενες ημέρες, σε συνεντεύξεις ή δηλώσεις του.

 

Αυτοδιοικητική αντιπαράθεση και για τη Μάνδρα

Παρότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν παραμένουν τεταμένες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνέχισε τις αψιμαχίες με αιρετούς της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όμως σε πιο «στενά» γεωγραφικά πλαίσια. Με αφορμή τις πλημμύρες στην Μάνδρα, στράφηκε αρχικά κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, καλώντας την καλεί να… απολογηθεί και να δώσει «λογαριασμό» στους πολίτες της Αττικής, για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων.

Η αντιπαράθεση περιορίστηκε περαιτέρω γεωγραφικά. Νέο πεδίο το Μαρούσι και νέος «στόχος» του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. Οι δύο αιρετοί διατηρούν μέχρι και σήμερα σε «τεντωμένο» σχοινί τις σχέσεις τους, ανταλλάσσοντας ανά διαστήματα σκληρές ανακοινώσεις, «διανθισμένες» με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ύβρεις και εκατέρωθεν καταγγελίες (όπως «μπιζιμπόντης» και «Φιλιππινέζος»).

Ευχή, το 2018 να βρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα στελέχη με διάθεση για γόνιμους διαλόγους και όχι στείρες αντιπαραθέσεις…

aftodioikisi.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014