Κοινωνία
Υδρογονάνθρακες: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα οικόπεδα της Κρήτης με ΕΛΠΕ – Total – ExxonMobil
Με κάθε επισημότητα υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κλείνοντας έτσι έναν μεγάλο κύκλο παραχωρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης Ανατολικής Μεσογείου.
Μαζί με τους εκπροσώπους των συμβαλλόμενων μερών, την τελετή των υπογραφών τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Ιωάννης Μπασιάς, ο Πρέσβης της Γαλλίας, Christophe Chantepy και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt. Πιο συγκεκριμένα, από πλευράς των εταιρειών παρέστησαν στελέχη της Total Group, της ExxonMobil και του Ομίλου ΕΛΠΕ (ΕΛΠΕ και ΕΛΠΕ Upstream).
Κατά την ομιλία που απηύθυνε ο κος Σταθάκης, τόνισε τη σημασία των νέων οικοπέδων που μπαίνουν δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη, σημειώνοντας μάλιστα ότι ίσως πρόκειται και για τα πιο σημαντικά, υπογραμμίζοντας ότι η όλη προσπάθεια γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η χώρα έχει ενσωματώσει το σύνολο της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.
Θέλοντας αναδείξει το περιβαλλοντικό πρόσημο των παραχωρήσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η αμφίβολη μέθοδος εξόρυξης fracking, ενώ αναφέρθηκε και στην ίδρυση τοπικών περιβαλλοντικών παρατηρητηρίων, δηλαδή δομών που θα επαγρυπνούν και σε τοπικό επίπεδο για την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας τόσο κατά τη διάρκεια των ερευνών όσο και της εκμετάλλευσης, μετέπειτα. Όπως είπε άλλωστε ο Υπουργός, ο σχεδιασμός της χώρας για την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου, είναι απόλυτα συμβατός με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2030.
Εκτός από το γεγονός ότι ενισχύεται η γεωπολιτική παρουσία της Ελλάδας στο χώρο της Ανατ. Μεσογείου, τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Περιφέρεια είναι πολλά δεδομένου ότι το 20% επί των κερδών των εταιρειών θα αποδίδονται στο κράτος και το 5% στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κος Τσίπρας, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική» για την αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου της χώρας. Ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για να καταστεί παραγωγός ενέργειας, εξέλιξη που θα προσδώσει ειδικό βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό της ρόλο. Τόνισε δε πως μετά την ανάκτηση της οικονομικής της αυτοδυναμίας, στόχος για τη χώρα πλέον είναι να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη.
Σε αυτή τη βάση, αναφέρθηκε σε δύο ρεκόρ: των άμεσων ξένων επενδύσεων που πέτυχε να προσελκύσει η χώρα τα τελευταία χρόνια καθώς και στο ρεκόρ χρόνου όσον αφορά την ολοκλήρωση πολύπλοκων διαδικασιών, όπως οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες παραχώρησης, οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι διαβουλεύσεις, που οδήγησαν σε περίπου 15 μήνες στις σημερινές υπογραφές.
«Η επένδυση αποτελεί από μόνη της ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», σχολίασε, εξηγώντας πως η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν αποτέλεσμα πολύ καλά σχεδιασμένων και συντονισμένων βημάτων, τα οποία διασφαλίζουν την πίστη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε και από μεριάς του στα οφέλη που θα αποκομίσει τόσο το κεντρικό κράτος όσο και οι τοπικές κοινωνίες, εφόσον θα προκύψουν και ευκαιρίες άμεσης και έμμεσης απασχόλησης ήδη από τη φάση των ερευνών.
Τόσο ο Γάλλος όσο και Αμερικανός Πρέσβης ανέγνωσαν τις σημερινές υπογραφές ως σημάδι ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της Ελλάδας μετά τα χρόνια της κρίσης αλλά και αποφασιστικότητάς της να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, λέγοντας πως η Κρήτη πρόκειται να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατ. Μεσόγειο.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν επίσης πλήρως ικανοποιημένοι με τη σημερινή εξέλιξη, δεσμευόμενοι για την οικοδόμηση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τήρηση των υψηλότερων προδιαγραφών, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ήταν αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με το ΥΠΕΝ και την ΕΔΕΥ, χάρη στην οποία κερδήθηκε μία δύσκολη μάχη με το χρόνο, για τη έγκριση και της δεύτερης σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, νοτιοδυτικά της Κρήτης, η οποία άλλωστε έδωσε το πράσινο φως για ολοκλήρωση των παραχωρήσεων και στα οικόπεδα της Κρήτης, χωρίς περαιτέρω εκκρεμότητες.
Η φάση των ερευνών αναμένεται να διαρκέσει 7 με 8 χρόνια ενώ ήδη σε 2 έως 4 χρόνια, θα σχηματιστεί μια σαφής εικόνα για τη δυναμικότητα των κοιτασμάτων. Οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης διαθέτουν πολυετή εμπειρία και άρτια υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, εφόσον οι γεωτρήσεις θα γίνουν σε πολύ μεγάλα βάθη που ενδέχεται να αγγίξουν τα 2,5 χλμ.
Φίλιππος Παναγόπουλος – ypodomes.com