Αθλητισμός
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και σύζυγος Αγρινιώτισσας δεν είχε την κάλυψη του Μητσοτάκη
Η άδεια θέση στη Βουλή, η μη κάλυψη από τον πρωθυπουργό και το άδειασμα ενόψει συναντήσεων με FIFA/UEFA
Μια ολόκληρη κυβέρνηση εκτέθηκε από τους χειρισμούς ενός υπουργού. Ένας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει το παιχνίδι πάνω του και να παίξει μπάλα μόνος του προκειμένου να αποφευχθούν ο διχασμός και το ποδοσφαιρικό χάος.
Τα έργα του Λευτέρη Αυγενάκη είναι μηδαμινά και οι ημέρες του λίγες στο υπουργείο Αθλητισμού. Ωστόσο είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα μνημονεύεται συχνά, όχι όμως για τους σωστούς και καλούς λόγους. Ουσιαστικά το όνομα Αυγενάκης θα αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή για όσους καθίσουν τα επόμενα χρόνια στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Θα είναι ένα «μελανό» συνώνυμο αποτυχίας και κακής εφαρμογής της πολιτικής στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο.
Οι ημέρες του Λευτέρη Αυγενάκη στο υφυπουργείο Αθλητισμού είναι μετρημένες.
Σήμερα, αύριο, το προσεχές διάστημα, άμεσα πάντως, αναμένεται να αποχωρήσει από τον τομέα αθλητισμού, διότι απέτυχε παταγωδώς να κάνει τα στοιχειώδη.
Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ για τον βουλευτή Ηρακλείου, ο οποίος με τους επικίνδυνους χειρισμούς του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αλλά κυρίως το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την σκανδαλώδη εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, έβαλε μπουρλότο στο ποδόσφαιρο, λίγο έλειψε να χωρίσει τη χώρα στα δύο και κατ’ επέκταση εξέθεσε την κυβέρνηση και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την ομιλία του πρωθυπουργού στο βήμα της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης (30/1) έγινε άμεσα κατανοητό ότι ο Μητσοτάκης δεν παρείχε καμία στήριξη στον υπουργό του. Το αντίθετο μάλιστα, έδειξε να μην συμμερίζεται την πρακτική που ακολούθησε, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Στην ομιλία του δεν έπαιξε ούτε μία φορά άμυνα για το επικίνδυνο παιχνίδι που επέλεξε ο Αυγενάκης, ο οποίος από την πρώτη μέρα της θητείας του προτίμησε να είναι υπουργός του ενός κι όχι όλων.
Επέλεξε να πορευτεί σε ευθεία γραμμή με τον Ολυμπιακό ακολουθώντας πιστά τα «θέλω» των Πειραιωτών. Η επίσκεψη της «ερυθρόλευκης» αντιπροσωπείας στο γραφείο του λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όπου συζητήθηκε και… διαφημίστηκε η επιστολή των Πειραιωτών για όλα τα… δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, πάντοτε στη μετά «συμμορίας εποχή», αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη πρόκληση. Ηταν φανερό πως είχε επιλέξει στρατόπεδο και δεν δίστασε να το δείξει.
Δεν είπε ποτέ «Τζήλος»
Είναι, άλλωστε, ο ίδιος υπουργός ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει περιστατικό βίας με οπαδούς του ΠΑΟΚ ονοματίζοντάς τους. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο όταν χούλιγκαν του Ολυμπιακού διέκοψαν το παιχνίδι Νέων με την Μπάγερν και χτύπησαν Γερμανούς φιλάθλους. Τότε απλώς καταδίκασε με γενικολογίες τα περιστατικά βίας δίχως να ονοματίσει και να χρωματίσει τους ταραξίες. Οπως επίσης, ουδέποτε ανέφερε το όνομα Τζήλος.
Αποκορύφωμα της ανεπάρκειας και κυρίως της επικινδυνότητάς του ωστόσο, αποτέλεσαν οι χειρισμοί του στο ζήτημα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, όπου εν μέσω εκκρεμοδικίας όρισε δύο νέα μέλη, τα οποία έμελλε με την ψήφο τους να καθορίσουν το αποτέλεσμα προκειμένου να εκδοθεί η εισήγηση-έκτρωμα για υποβιβασμό του Π.Α.Ο.Κ. και της Ξάνθης. Κι ύστερα, αφού ο ίδιος «υπέγραψε» το σκάνδαλο, έσπευσε να αδειάσει την εισήγηση της δικής του Επιτροπής με μια δήλωση-μνημείο.
«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση» είπε ο υπουργός… όλων, λες και οι μεγάλοι και ιστορικοί σύλλογοι πρέπει να έχουν άλλη, πιο ευνοϊκή, αντιμετώπιση συγκριτικά με τους μικρούς ενώπιον της δικαιοσύνης! Τάδε έφη ο υπουργός, ο οποίος με την ατάκα «χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση» έδειξε να γνωρίζει (;) το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο ακόμη αγνοείται για τους άμεσα εμπλεκόμενους…
Δεν τον κάλυψε ο Μητσοτάκης
Κάπως έτσι οι χειρισμοί Αυγενάκη προκάλεσαν αναταραχή και αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ. βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας για το δίκαιο και κατακεραυνώνοντας τον Αυγενάκη αλλά και τον Μητσοτάκη, φέρνοντας έτσι σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, σχεδόν σε αδιέξοδο, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Και το γεγονός ότι ο Αυγενάκης δεν βρισκόταν στα έδρανα της Βουλής την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για το ποδόσφαιρο, για έναν βασικό τομέα της αρμοδιότητας του, έκανε πλέον φανερό ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ γι’ αυτόν. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται ο διάδοχός του κι ότι είναι ζήτημα χρόνου η αλλαγή ηγεσίας στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Καμία κάλυψη άλλωστε δεν του παρείχε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του…
Το απόλυτο άδειασμα Αυγενάκη επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα όταν έγινε γνωστό πως δεν θα συμμετάσχει ο επικεφαλής του αθλητισμού στην χώρα, στις επαφές της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τους επιτελείς της FIFA και της UEFA προκειμένου να καταρτιστεί το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών που θα παραδώσει τα κλειδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου στα διεθνή όργανα τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, το παιχνίδι με τις διεθνείς ομοσπονδίες ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης…