Επιστήμες
Υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική χρήση αντισηπτικών;
Τα αντισηπτικά τζελ αποτελούν ένα από τα σημαντικά «όπλα» του πληθυσμού για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως, όπως και ο Ε.Ο.Δ.Υ., έχουν εκδώσει τις δικές τους οδηγίες για τα αντισηπτικά.
Η πρώτη προϋπόθεση για την επιλογή αντισηπτικού είναι να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% αλκοόλης, καθώς με μικρότερη αναλογία δεν προσφέρει αποτελεσματική απολύμανση. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν τα αντισηπτικά χρησιμοποιούνται… αλόγιστα; Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν κάποιες πρώτες συνέπειες.
«Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μια εκτόξευση των δερματίτιδων άκρων χειρών που αποδίδεται στη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και στο συχνό πλύσιμο των χεριών για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό», εξηγεί στο iefimerida.gr ο Κώστας Μηλεούνης, δερματολόγος, διευθυντής της Δερματολογικής Kλινικής του Metropolitan και με ιδιωτικό ιατρείο στο Παλαιό Φάληρο.
«Με τον όρο δερματίτιδα εννοούμε τον ερεθισμό του δέρματος από κάποιον παράγοντα και την αντίδραση του δέρματος στον ερεθισμό», σημειώνει ο κ. Μηλεούνης και προσθέτει:
«Τα αντισηπτικά διαλύματα περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλης, τουλάχιστον 60%-70%, που είναι ένα συχνό αίτιο δερματίτιδας. Στην αρχή το δέρμα γίνεται ξηρό και έχει όψη αφυδατωμένη. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, στη συνέχεια μπορεί να κοκκινίσει και να έχουμε και κνησμό».
Τι μπορούμε να κάνουμε
Ο Κώστας Μηλεούνης τονίζει ότι «για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση συνιστάται η σωστή χρήση. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα για την απομάκρυνση ρύπων από τα χέρια μας. Σε αυτή την περίπτωση πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό».
Σύμφωνα με τον κ. Μηλεούνη, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ενισχυθεί το δέρμα και να προλαμβάνεται η καταπόνηση από τα αντισηπτικά διαλύματα. «Είναι καλό να χρησιμοποιούμε μια ενυδατική κρέμα που αυξάνει την ανθεκτικότητα του δέρματος. Ο πληθυσμός πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι επανειλημμένη χρήση ενώ παραμένουμε στο σπίτι μας είναι άνευ αξίας. Η πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή άσκοπης χρήσης αντισηπτικών και χρήση ενυδατικών κρεμών μετά το πλύσιμο των άκρων χειρών. Οταν υπάρχει ερύθημα και κνησμός, προσθέτουμε μια κορτιζονούχο τοπική αγωγή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παραδείγματος χάριν για μία εβδομάδα», αναφέρει καταλήγοντας ο δερματολόγος Κώστας Μηλεούνης.
Οι οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. για τα αντισηπτικά
Ο Ε.Ο.Δ.Υ. συστήνει τη χρήση αντισηπτικού όταν δεν είναι δυνατή η πλύση με σαπούνι και νερό, όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε καταστήματα, εξωτερικούς χώρους και αλλού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για τα αντισηπτικά ισχύουν τα εξής:
• Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος μπορεί να μειώσει πολύ γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.
• Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα
• Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια
Σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των χεριών, ο Ε.Ο.Δ.Υ. επισημαίνει τα εξής βήματα που πρέπει να ακολουθούνται:
Βήμα 1ο Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τη βρύση και εφαρμόστε σαπούνι.
Βήμα 2ο Απλώστε το σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
Βήμα 3ο Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Βήμα 4ο Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
Βήμα 5ο Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα, ή χειροπετσέτα μίας χρήσης ή στεγνώστε με αέρα.
Βήμα 6ο Αποφύγετε να κλείσετε τη βρύση με τα καθαρά χέρια, χρησιμοποιήστε τη χειροπετσέτα, ειδικά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.
iefimerida.gr