Άλλες Ειδήσεις
Υπεγράφη η απόφαση για την έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου
Την απόφαση «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019» υπέγραψε χθες, 31η Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κλείνοντας έτσι το τρίπτυχο των απαιτούμενων αποφάσεων για την ομαλή έναρξη της θηρευτικής δραστηριότητας στις 20 Αυγούστου 2018.
Προηγήθηκαν (18 Ιουλίου 2018) οι δημοσιεύσεις των αποφάσεων τελών και εισφορών για την έκδοση αδειών θήρας και ήδη δασαρχεία και κυνηγετικοί σύλλογοι εξυπηρετούν τους κυνηγούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για το υπουργείο «η θήρα είναι ένα εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση που εκπονείται αυτό το διάστημα στη χώρα. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την τήρηση των αρχών αειφορίας και δικαίου, την ασφάλεια των κυνηγών, την ουσιαστική θηροφύλαξη και τη διαχείριση των πληθυσμών της πανίδας με ταυτόχρονα οφέλη για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, τη μείωση των ζωοανθρωπονόσων και τη διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών».
Ως εκ τούτου -σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου- στη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας:
· Αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών.
· Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.
· Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.
· Απαγορεύεται η θήρα της ασπρομετωπόχηνας στην περιοχή του Έλους Αρτζάν και της λίμνης Δοϊράνης, επιπλέον των περιοχών που προέβλεπε η περυσινή ρυθμιστική.
· Παρατείνεται η απαγόρευση θήρας στον Υμηττό για έναν ακόμα χρόνο.
· Προβλέπεται ειδική διατύπωση για την άμεση έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από τα δασαρχεία για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τη δασική νομοθεσία να απαγορευτεί η θήρα λόγω καιρικών συνθηκών για ορισμένο χρόνο, ώστε να μην καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους η διαδικασία.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι ύστερα από πολλά χρόνια αίρεται η απαγόρευση θήρας στη ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, εκτός από αυτά με την Τουρκία. «Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο που δεν προσέφερε καμία ωφέλεια ως προς τη διαχείριση των ειδών της άγριας πανίδας. Είναι σημαντικό να προσεχθεί ότι με την παρούσα απόφαση επιτρέπεται στην παραπάνω ζώνη μόνο η θήρα τριχωτών θηραμάτων. Θα ακολουθήσει σύντομα και τροποποίηση της αντίστοιχης ΚΥΑ για τα πτηνά» αναφέρει το υπουργείο.
Όπως έγινε γνωστό, με αφορμή την υπογραφή της ρυθμιστικής απόφασης, αναμένεται να αποσταλεί από τον κ. Φάμελλο επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karmenu Vella, με την οποία θα καταθέτει πρόταση για ολιστική διαχείριση της θήρας για το τρυγόνι σε όλη την Ευρώπη, με ανταλλαγή καλών διαχειριστικών πρακτικών διαχείρισης της κάρπωσης και περιορισμού των απειλών για το είδος, με στόχο την αειφορία του είδους και της θήρας και παράλληλα θα ενημερώνει στο πλαίσιο αυτό και για την πρωτοβουλία αυτορρύθμισης της χώρας μας με τη μείωση της ημερήσιας κάρπωσης από 12 σε 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ