Βουλή
Υπέρ της άρσης ασυλίας Λοβέρδου γνωμοδότησε η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
Ομόφωνα μεν, με αστερίσκους δε, γνωμοδότησε η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας υπέρ της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis.
Αμέσως μετά από το αίτημα του ίδιου του κ. Λοβέρδου για άρση της ασυλίας του, στη συνεδρίαση της Επιτροπής αναπτύχθηκε νομική συζήτηση για το αν η διαδικασία που επελέγη είναι ορθή ή αν το αδίκημα της παθητικής δωροοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα και ως εκ τούτου πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση είναι ξεκάθαρη και πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των Υπουργών. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αν δεν ενσωματωθεί ρητή δήλωση περί τούτου στην απόφαση της επιτροπής ο ίδιος θα ψήφιζε λευκό.
Η πλειοψηφία επείσθη με αποτέλεσμα τόσο η Ν.Δ. όσο και το Κίνημα Αλλαγής να υπερψηφίσουν μεν το αίτημα για άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου με την υποσημείωση ότι αυτό γίνεται έπειτα από τη βούληση του ίδιου του βουλευτή. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν επίσης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κ.Κ.Ε. και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ 25 δήλωσε ότι αν και η αρμόζουσα διαδικασία είναι αυτή του άρθρου 86, επειδή διαφωνεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπερψηφίζει και αυτό το αίτημα άρσης ασυλίας.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει:
“Ζητώ την άρση της ασυλίας μου, όπως ακριβώς είχα κάνει και τον περασμένο Απρίλιο (19.04.2019). Στην Ολομέλεια της Βουλής είχα και τότε επισημάνει, πως κατά το Σύνταγμα φυσικός μου δικαστής είναι η Βουλή, αλλά ζητώ την άρση της ασυλίας μου γιατί δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου και θα συντρίψω το ρασπουτινικό παραδικαστικό κύκλωμα με τα μέσα που διαθέτει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα.
Έχω άλλωστε μηνύσει τους επίορκους εισαγγελείς και τον ηθικό αυτουργό, το γνωστό μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλω να σημειώσετε πως όταν κατέθεσα τις εξηγήσεις μου δεν πρόβαλα ένσταση αναρμοδιότητας, όπου το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα ακολουθούσε την σταθερή νομολογία των δικαστηρίων και θα την έκανε αποδεκτή, αλλά λειτούργησα όπως όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες. Δηλαδή δεν αξιοποίησα ούτε τη βουλευτική μου ασυλία, ούτε την υπουργική μου ιδιότητα, σας ζητώ, λοιπόν, παρά τις αντίθετες συνταγματικές διατάξεις, να εισηγηθείτε στην Ολομέλεια της Βουλής την άρση της ασυλίας μου. Επειδή μάλιστα Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν διάφορα χυδαία υπονοούμενα, ζητώ να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες αμέσως“.
Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Χατζηδάκη για υπόθεση που αφορούσε τη θητεία του ως δημάρχου και Κωνσταντίνου Κυρανάκη -ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του- έπειτα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.
Του Γιώργου Λυκουρέντζου – real.gr