Το πολιτικό θρίλερ της μεταβίβασης αρχαιoλογικών χώρων και μνημείων -ανάμεσά τους η Κνωσός και ο Λευκός Πύργος- στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο), ενάμιση μήνα αφότου το ΥΠΠΟΑ (22/11/2018) ολοκλήρωσε τον έλεγχο των 10.119 ακινήτων και διαβίβασε στον υπουργό Οικονομικών τον κατάλογο των 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, παίρνει νέα τροπή, με το Υπερταμείο να σκληραίνει τη στάση του.
Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, η ΕΕΣΥΠ- Υπερταμείο που κρατούσε μια μάλλον διακριτική αμυντική στάση μέχρις στιγμής στο ζήτημα, πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΣτΕ.
Βλέποντας την πιθανότητα να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου , το Υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργού Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης μεταβίβασης των 10.119 ΚΑΕΚ στρεφόμενο κατά του ΣΕΑ κ.α. ζητώντας την απόρριψή της, υπό κρίση, αίτησης ακυρώσεως, καθώς είναι “προδήλως απορριπτέα, ως απαράδεκτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και παντώς αναπόδεικτη”.
Διευκρινίζοντας συγχρόνως, ότι “σύμφωνα με το άρθρο 185 παρ. 1 του νόμου 4389/2016 η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας” και ότι “από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ.4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ή γενικά η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις και ότι τέλος πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης κάθε ακινήτου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης με την καταχώριση αυτή στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλάκειο κατά περίπτωση ερευνάται αν υπάρχει προστατευόμενη δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας διακατοχή.
“Είναι επικίνδυνο αυτό που συνέβη. Αποκαλύπτουν ότι θέλουν τα 10.119 ακίνητα να παραμείνουν στην κυριότητα και τη διαχείρισή τους. Είναι ανένδοτοι σε αυτό” υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Στ. Μαρκέτου η οποία εκτιμά ότι η αιφνιδιαστική παρέμβαση του Υπερταμείου είναι γραμμή των Θεσμών, “αφού τους είχαν υποσχεθεί αυτά τα ακίνητα”.