Οικονομία
Υπηρεσία μίας στάσης για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Σε υπηρεσία μίας στάσης για την εξυπηρέτηση των επενδυτών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετατρέπεται ο Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης), εταιρεία που διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Η δραστηριοποίηση του ΔΑΠΕΕΠ στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για διευκόλυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές που είναι αναγκαίες για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προβλέπει η νομοθεσία.
Ήδη το νομοσχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη, περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο ρυθμίσεων για διευκόλυνση των “πράσινων” επενδύσεων με διατάξεις με τις οποίες:
– Δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης υλοποίησης έργων ΑΠΕ χωρίς την αναγκαιότητα επιλογής τους μέσω δημοπρασιών της ΡΑΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.
– Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%.
– Δίνεται διέξοδος σε πολύ μεγάλα έργα, ισχύος πάνω από 250 MW, τα οποία θα προχωρούν με διαδικασία έγκρισης από την γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμενος στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απλοποίηση των διαδικασιών τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν μπορεί οι επενδυτές να είναι ήρωες», και σημειώνοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος του έτους θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξο στόχο για το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, ο οποίος διαμορφώνεται στο 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί.
real.gr