Αιτωλοακαρνανία
Υπόμνημα θέσεων Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου
Εμπορικός Τομέας
- Χωροταξικός σχεδιασμός και χαρακτηρισμός χρήσεων γης σε ολόκληρη την πόλη του Μεσολογγίου, με έμφαση στο παραθαλάσσιο μέτωπο καθώς και στο λιμάνι του Μεσολογγίου. Ιδιαίτερα το Λιμάνι του Μεσολογγίου θα πρέπει να αλλάξει χαρακτηρισμό χρήσης γης και από χώρος πρασίνου να μετατραπεί σε χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λειτουργία καταστημάτων.
- Ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη στην πόλη του Μεσολογγίου, για την βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των εμπόρων όσο και των πολιτών. Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει και προτάσεις για δημιουργία χώρων φορτοεκφόρτωσης που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των καταστημάτων και θα αποτρέπουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ακόμη, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι parking στην πόλη μας.
- Δημιουργία ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικού – Επιχειρηματικού Πάρκου) στην περιοχή Μεσόκαμπος, με σκοπό την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Μεσολογγίου. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πολλές αγκυλώσεις και δε ξέρουν που να επενδύσουν εξαιτίας περιορισμών που επιβάλλουν η συνθήκη Ramsar & Natura, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.α.
- Διασφάλιση του Στεγασμένου Εμπορίου από το Παρεμπόριο – Λαϊκές Αγορές – Παζάρια κ.λ.π. Ειδικότερα για τις λαϊκές αγορές θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία αγορά σε μόνιμο συστεγασμένο σημείο, στα πρότυπα Ευρωπαϊκών χωρών, στο οποίο θα συστεγάζονται και ιχθυαγορά καθώς και αγορά κρέατος από ντόπιους και μόνο παραγωγούς. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και η συστεγασμένη φρουταγορά της Άρτας. Τέλος, προτείνουμε να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης (ανά Δήμο) από τους ίδιους τους παραγωγούς και να επιτρέπονται στις Λαϊκές Αγορές μόνο οι παραγωγοί αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων και όχι οι μεταπωλητές.
- Άμεση μετακίνηση του σταθμού Υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ και δημιουργία νέου κτιρίου για το σταθμό, που θα τηρεί τα πρότυπα των κτιρίων ΚΤΕΛ μίας πρωτεύουσας νομού.
- Οι προμήθειες του Δήμου να γίνονται από τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ανταποδοτικά στην οικονομία της περιοχής μας.
- Μέριμνα για την βελτίωση του Χριστουγεννιάτικου στολισμού στην πόλη, με την προμήθεια νέου και πιο σύγχρονου εξοπλισμού. Συνεργασία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Αναπτυξιακός Τομέας
- Ανάπτυξη ενός «master plan» για το χώρο του λιμανιού και του παραθαλάσσιου μετώπου του Μεσολογγίου – το οποίο θα περιλαμβάνει και εμπορικά καταστήματα και όχι μόνο εστίασης – καθώς επίσης και χωροθέτηση για δημιουργία ξενοδοχειακών – τουριστικών μονάδων στην πόλη μας.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των διβαριών της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που ανήκουν στην Περιφέρεια και ένα στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, τα οποία μέσα από διεθνή διαγωνισμό και συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο θα μπορέσουν να αναδείξουν τον αλιευτικό πλούτο της περιοχής μας.
- Προτείνουμε ακόμα να γίνουν άμεσα ενέργειες, ώστε:
α) η ελιά καλαμών Μεσολογγίου – Αιτωλοακαρνανίας να πιστοποιηθεί ως προϊόν Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), γεγονός που θα προσδώσει στην τοπική οικονομία υπεραξία άνω των 200 εκ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.
β) να χαρακτηριστεί το αλάτι Μεσολογγίου και τα παράγωγά του ως Π.Ο.Π.
- Προτείνουμε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. Αιτ/νιας, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι πελάδες ως τοπικό αρχιτεκτονικό στοιχείο καθώς και να πραγματοποιηθεί σχεδιασμός και δημοπράτηση μίας παραθαλάσσιας ξενοδοχειακής μονάδας που θα διαθέτει και πελάδες ως δωμάτια.
- Κάθετος άξονας σύνδεσης του Μεσολογγίου με την Ιόνια Οδό με τη δημιουργία νέου κόμβου στην περιοχή Μεσόκαμπος, για άμεση σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το λιμάνι του Μεσολογγίου.
- Σύνδεση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τις επιχειρήσεις του Μεσολογγίου, μέσα από μία κεντρική συμφωνία του Δήμου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
- Συνεργασία του Δήμου με το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, με σκοπό την αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών όπως destination manager, για την προώθηση των τουριστικών προϊόντων σε social media, την συμμετοχή σε εκθέσεις κ.α.
- Δημιουργία θεματικού πάρκου στην έκταση που υπάρχει δίπλα στο Βυρώνειο, το οποίο θα λειτουργεί το μήνα των αποκριών. Θα μπορούσε να γίνει καθαρισμός και χρήση του διαύλου για μετακίνηση των επισκεπτών από οδηγούς γα̈́ιτας, καθώς και να χρησιμοποιηθεί και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ειδικά κατασκευασμένα ποδήλατα για τους μικρούς επισκέπτες. Προτείνουμε, ακόμη, να γίνει αδειοδότηση και τοποθέτηση στο χώρο λούνα παρκ, τσίρκου ή/και χώρου που θα πραγματοποιούνται επιδείξεις με ακροβατικά. Επιπρόσθετα, να τοποθετηθούν στο χώρο ειδικά περίπτερα με καφέ, αναψυκτικά, φαγητό, γλυκά, δώρα και άλλα είδη, τα οποία θα λειτουργούν από τοπικούς επιχειρηματίες καθώς και ειδικό στέγαστρο – τέντα για την πραγματοποίηση συναυλιών, εκδηλώσεων κτλ. Οι επισκέπτες θα πληρώνουν εισητήριο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα για την πόλη μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με τη λειτουργία του πάρκου.
- Ενοικίαση ή απαλλοτρίωση του τριγώνου απέναντι από τον Κήπο των ηρώων (ανάμεσα από το ΚΤΕΛ και το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» για δημιουργία μίας αναπαράστασης της πόλης του Μεσολογγίου κατά την περίοδο της πολιορκίας, σε κλίμακα 1:20. Και στο χώρο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης με εισητήριο και θα δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τουριστικό τομέα και στην προώθηση της πόλης μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Μεσολόγγι διαθέτει μία πληθώρα φυσικών πόρων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προσέγγιση τουριστών. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δράσεις στους εξής τομείς:
α) Οικοτουρισμός/πράσινος τουρισμός
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι προστατευόμενη περιοχή με βάση τη συνθήκη Ramsar & Natura 2000 με τεράστια βιοποικιλότητα. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ήδη μία μικρή ροή επισκεπτών για ορνιθοπαρατήρηση. Προτείνουμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για δραστηριότητες των επισκεπτών στη Λιμνοθάλασσα καθώς και κάποια μονοπάτια, ώστε να μην επιβαρύνουν και να μην αλλοιώνουν οι επισκέπτες το φυσικό τοπίο.
β) Ιαματικός – Θερμαλιστικός Τουρισμός
Η περιοχή του Μεσολογγίου διαθέτει ιαματικά λουτρά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Πιο συγκεκριμένα, η λάσπη της Λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας έχει πιστοποιηθεί ως ιαματική. Πλήθος επισκεπτών έχουν έρθει κατά καιρούς στην περιοχή για να επωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών και της συγκεκριμένης λάσπης.
Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις στην γύρω περιοχή, λόγω της συνθήκης Ramsar και του γεγονότος ότι τα ιαματικά λουτρά βρίσκονται εντός του θαλάσσιου πεδίου.
Παρακαλούμε να εξετάσετε τα πιθανά ενδεχόμενα για τη δημιουργία σχετικών με τα ιαματικά λουτρά εγκαταστάσεων σε σημεία που είναι εφικτό με βάση το νόμο. Στην παραπάνω προσπάθεια, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και τη μελέτη του συμπολίτη μας κ. Σωκράτη Πνευματικάτου – με τη σύμφωνη γνώμη του – για την εκμετάλλευση της ιαματικής λάσπης της Λιμνοθάλασσάς μας.
γ) Αθλητικός Τουρισμός
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, λόγω του ότι έχει αβαθή νερά και απάνεμες θαλάσσιες εκτάσεις χωρίς κυματισμό, δύναται να χρησιμοποιηθεί ως Πανευρωπαϊκό Προπονητικό Κέντρο σε κωπήλατα αθλήματα, όπως κάνοε-καγιάκ, κωπηλασία κτλ.
Προτείνουμε τη δημιουργία, σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου, ναυταθλητικού κέντρου για κωπήλατα αθλήματα (κανόε, καγιάκ, κωπηλασία κ.α.) στο δίαυλο πίσω από την Μαρίνα Μεσολογγίου.
δ) Καταδυτικός Τουρισμός
Ελεγχόμενη πόντιση των αεροσκαφών, αρμάτων κτλ που βρίσκονται στο Μεσολόγγι για τη δημιουργία του πρώτου υποθαλάσσιου πολεμικού Μουσείου στην Ελλάδα, σε σημείο που θα επιλεχθεί σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η δημιουργία του παραπάνω Μουσείου, πέρα από την ιδιαιτερότητα και την πρωτοτυπία του οι οποίες θα προσελκύσουν πληθώρα επισκεπτών, θα προσδώσει και δυνατότητες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή μας.
ε) Διοργάνωση Δραστηριοτήτων Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας
Οι επισκέπτες στο Μεσολόγγι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι μπορούν να συμμετέχουν σε μία σειρά από αθλητικές δραστηριότητες που στόχο έχουν τη ψυχαγωγία τους. Πιο συγκεκριμένα στις πανέμορφες παραλίες του Νομού μας, που βρίσκονται μία ανάσα από την πόλη του Μεσολογγίου, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν water sports στην παραλία Διόνι (π.χ kite surfing).
Ακόμη, υπάρχουν και δραστηριότητες για όλες τις εποχές του χρόνου όπως αναρρίχηση στη Βαράσοβα ή πεζοπορία. Προτείνουμε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων για επιπλέον δραστηριότητες αλλά και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, καθώς και τη διαφήμιση των περιοχών μας.
στ) Γαστρονομικός Τουρισμός
Στην περιοχή του Μεσολογγίου μπορεί κανείς να συναντήσει μία πληθώρα γαστρονομικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, στο Μεσολόγγι μπορεί κανείς να βρει το καλύτερο αυγοτάραχο, επισκέψιμες μονάδες παραγωγής αυγοτάραχου αλλά και να γίνει κοινωνός της παράδοσης αιώνων που ακολουθεί το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος και η εκλεκτότερη ποιότητα αλατιού της χώρας προέρχεται από τις Αλυκές Μεσολογγίου. Επίσης στο Μεσολόγγι μπορεί κανείς να βρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, παστά ψάρια, χέλια, μέλι, ούζο, τσίπουρο καθώς και κρασί τοπικής παραγωγής.
Προτείνουμε να γίνουν προσπάθειες για προώθηση και διαφήμιση των προϊόντων μας στην Ελλάδα και διεθνώς, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την προσέγγιση επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε και να παροτρύνουμε τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να υπάρχουν μονίμως τα παραδοσιακά πιάτα του τόπου μας στο μενού τους, προκειμένου να αναβιώσει η τοπική κουζίνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούσαν να καθιερώσουν μία ημέρα την εβδομάδα ως «Ημέρα Μεσολογγίτικης Κουζίνας» με ιδιαίτερα τοπικά μενού και ειδικές προσφορές για τους πελάτες.
ζ) Γαμήλιος Τουρισμός
Προτείνουμε να δοθεί αδειοδότηση, προκειμένου να πραγματοποιούνται γάμοι στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, το οποίο βρίσκεται σε μοναδικό σημείο με εξαίρετο κάλος και φυσική ομορφιά. Οι επισκέπτες, αλλά και οι νεόνυμφοι θα μπορούν να προσεγγίζουν το εκκλησάκι είτε μέσω παραδοσιακής άμαξας είτε μέσω του θαλάσσιου δρόμου με γα̈́ιτες.
η) Θρησκευτικός – Προσκυνηματικός Τουρισμός
Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει μία πληθώρα Μοναστηριών, Σπηλαίων – Ασκηταριών άγνωστα για το ευρύ κοινό. Προτείνουμε την άμεση χαρτογράφησή τους και την προώθησή τους για την προσέλκυση επισκεπτών.
Στο πλαίσιο της τουριστικής προώθησης της πόλης μας, προτείνουμε – σε συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού – την ενσωμάτωση του Μεσολογγίου σε τουριστικούς οδηγούς (ελληνικούς και διεθνείς) καθώς και σε χάρτες του ΕΟΤ.
Ακόμη, προτείνουμε τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου του Δήμου, στο κέντρο της πόλης, για την πληροφόρηση των επισκεπτών.
Η πόλη μας, παρόλο που διαθέτει μία πληθώρα φυσικού πλούτου και πανέμορφες παραλίες, υπολείπεται σημαντικά σε υποδομές για τους επισκέπτες. Είναι σημαντικό να γίνει διαμόρφωση των παραλιών με αναψυκτήρια, καντίνες, αποδυτήρια, δημόσιες τουαλέτες καθώς και υποδομές σε διάφορα σημεία για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα.