Άλλες Ειδήσεις
Ζαμπονοτυρόπιτα με κανταΐφι
Συστατικά
Για τη γέμιση
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
800 γρ. γάλα, 3,5%
300 γρ. ζαμπόν, καπνιστό, σε κομμάτι
300 γρ. mix τυριών
1 αυγό, μεσαίο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
120 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. κανταΐφι
50 γρ. mix τυριών
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και περιμένουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Τρίβουμε με έναν τρίφτη χειρός το μοσχοκάρυδο πάνω από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά σε 4-5 δόσεις, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το ζαμπόν σε τετράγωνα κομμάτια, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 300 γρ. από το mix τυριών, το αυγό, το πιπέρι και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και πασπαλίζουμε ένα ορθογώνιο ταψί 28×36 εκ. Δεν χρησιμοποιούμε όλο το μείγμα γιατί θα το χρειαστούμε για το υπόλοιπο πασπάλισμα.
Ξάνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το κανταΐφι, προσέχοντας να μην σπάσει, και το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Το ένα μέρος πρέπει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο.
Παίρνουμε το μεγαλύτερο από τα 2 μέρη, και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
Μεταφέρουμε το 1/3 στο ταψί, και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του με τα χέρια μας.
Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο και 10 γρ. mix τυριών, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 2 φορές, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε το πρώτο μέρος από το κανταΐφι.
Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, και την απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνειά του με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Χωρίζουμε με τον ίδιο τρόπο, σε 3 ίσα μέρη, το δεύτερο μέρος από το κανταΐφι που κρατήσαμε στην άκρη.
Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, και ρίχνουμε ενδιάμεσα το υπόλοιπο mix τυριών σε 2 δόσεις. Δεν πασπαλίζουμε με τυρί πάνω από την τελευταία στρώση με κανταΐφι.
Πασπαλίζουμε τις άκρες και το κέντρο του κανταϊφιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα, και ψήνουμε για ακόμα 45 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com