Διεθνή
Η ζωή επιστρέφει σιγά – σιγά στο Κίεβο
Περισσότεροι άνθρωποι και αυτοκίνητα ξανά στους δρόμους του Κιέβου. Τα ράφια των σουπερμάρκετ γεμίζουν, τα κομμωτήρια, τα καφέ και τα εστιατόρια ανοίγουν ξανά.
Από τις αρχές Απριλίου, το Κίεβο φαίνεται να ξαναγυρίζει στην καθημερινότητα. Πολλοί κάτοικοι που εγκατέλειψαν την πόλη όταν άρχισαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στα τέλη Φεβρουαρίου επιστρέφουν σιγά- σιγά στα σπίτια τους. Όμως η διοίκηση της πόλης προειδοποιεί ότι η στρατιωτική απειλή δεν έχει ακόμη παρέλθει.
Παρόλα αυτά υπάρχει ξανά κόσμος στους δρόμους. Ανοίγουν ξανά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και κομμωτήρια. Και για το 90 % των παιδιών σχολικής ηλικίας θα γίνουν ξανά μαθήματα εξ αποστάσεως.
Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Ραζμούκοβ στο Κίεβο, το 79% των Ουκρανών προσφύγων θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι γυρίζουν στο Κίεβο καθημερινά.
Για παράδειγμα, το πρωί της 5ης Απριλίου, ένα γεμάτο λεωφορείο από το Ρίβνε έφτασε στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου. Ο Αντρέι, 40 ετών, λέει ότι επέστρεψε μέσω της γειτονικής Πολωνίας. Παρόλο που το πρωί της 5ης Απριλίου το Κίεβο συνταραζόταν και πάλι από εκρήξεις, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί πολλούς.
«Ο κόσμος διαβάζει τις ειδήσεις και γνωρίζει ότι ναρκαλιευτές εργάζονται στη Μπούτσα και σε άλλα προάστια. Αφού είδαν τι έκαναν οι Ρώσοι εκεί, θέλησαν να επιστρέψουν αμέσως. Το διαμέρισμά μας στο Κίεβο δεν έπαθε τίποτα και για μένα ήρθε η ώρα να πάρω τα όπλα ή να βοηθήσω στην ανοικοδόμηση», λέει ο Αντρέι.
Η γυναίκα του νοσταλγεί επίσης τη γενέτειρά της και θέλει να επιστρέψει στο σπίτι το συντομότερο δυνατό, παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες.
Περισσότερα δημόσια μέσα μεταφοράς και αγορές
Ο Αντρέι είναι χαρούμενος που δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα σε ταξί για να τον πάει σπίτι του. Γιατί ακριβώς στις 5 Απριλίου λειτούργησε ξανά πλήρως το μετρό. Σύμφωνα με το δήμο, 150 λεωφορεία και περισσότερα από 30 τραμ είναι τώρα και πάλι σε λειτουργία. Τα ταξί επίσης κυκλοφορούν όπως πριν από τον πόλεμο.
Την περασμένη εβδομάδα η κίνηση στους δρόμους του Κιέβου αυξήθηκε σημαντικά και το συνηθισμένο μποτιλιάρισμα επέστρεψε. Τώρα όμως σχηματίζεται στα σημεία ελέγχου και στις εξόδους στις γέφυρες του ποταμού Ντνίπρο. Εκεί ελέγχονται τα χαρτιά οδηγών και επιβατών.
Στα σουπερμάρκετ του Κιέβου τα άδεια ράφια άρχισαν να γεμίζουν ξανά στα τέλη Μαρτίου. Οι αγορές πανικού μειώθηκαν και τα συνήθη προϊόντα από Ουκρανούς παραγωγούς, από είδη ζαχαροπλαστικής μέχρι φρέσκο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, επανεμφανίστηκαν.
Την τελευταία εβδομάδα, ακόμη και πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή του Κιέβου, οι συναγερμοί για αεροπορικές επιθέσεις και οι πυροβολισμοί εξαιτίας οδομαχιών μειώθηκαν.
Ζεστά γεύματα και έναν καφέ στον κήπο
Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αρχίζουν επίσης να εργάζονται ξανά. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 760 παντοπωλεία, 400 εστιατόρια και περισσότερα από 440 βενζινάδικα έχουν ανοίξει από τις αρχές Απριλίου.
Σε έναν κεντρικό σταθμό του μετρό που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο, ένα πρώην ταϊλανδέζικο εστιατόριο έχει μετατραπεί σε κουζίνα, όπου παρασκευάζονται ζεστά γεύματα για την πολιτοφυλακή και τους ανθρώπους που κρύβονται στα υπόγεια κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών.
Δίπλα σε αυτή την κουζίνα έχει ανοίξει ένα καφέ.
«Έχουμε έως και 50 πελάτες κάθε μέρα που τους αρέσουν τόσο ο καφές μας όσο και ο άνετος κήπος μας. Νιώθουμε ότι ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά στην πρωτεύουσα, είναι περισσότεροι οι πελάτες. Αλλά και ο ανταγωνισμός αυξάνεται, αφού κάθε μέρα ανοίγουν περισσότερα καφέ», λέει η Ολεξάντρα που διευθύνει το καφέ.
Επίσης τα αλκοολούχα ποτά είναι και πάλι διαθέσιμα στα σουπερμάρκετ, ενώ οι κάτοικοι του Κιέβου χαίρονται που άνοιξαν και πάλι τα κομμωτήρια.
Αλεξάντερ Σαβίτσκι – Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου – in.gr